Izložba o Jovi Zmaju (VIDEO)

ČAJETINA – Povodom 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, u čajetinskoj biblioteci “Ljubiša R. Đenić”, otvorena je izložba o njemu. Autor izložbe je Olga Krasić Marjanović, iz biblioteke grada Beograda.

“Ovo je izložba rađena u digitalnoj štampi, jedna od prvih izložbi Biblioteke grada Beograda urađena na taj način. Sakupljena su brojna dokumenta i manji broj fotografija, stara i retka izdanja knjiga, rukopisna građa. Sastavljena je priča o pesniku, satiricaru. uredniku sedam listova i časopisa, znamenitom dečjem pesniku, dramaturgu, lekaru, prevodiocu Jovanu Jovanoviću Zmaju. Obuhvaćeni su njegov život, od najranijih dana, od rođenja u Novom Sadu, preko školovanja u Pešti i Beču, druženje sa Đurom Jakšićem, Brankom Radičevićem i svim veličinama srpskog romantizma. Oženjen za Ružu Ličanin koja je bila velika  Zmajeva ljubav, ali i velika porodična tragedija, poznato je koliko su sahranjivali decu. Tu je boravak u Tekelijanumu, Zadužbini Save Tekelije, koja se nalazi u Budimpešti i kojom je rukovodio jedno vreme Zmaj. Tu su njegovi listovi i časopisi koje je uređivao, a uređivao je sedam listova i časopisa, kako one satirične tako i one dečje. Neven nam je svojevremeno ponovo otkrio jedan Englez, Džon, Timoti Bajford,koji je napravio čitavu seriju. Neverovatno koliko je Zmaj tada bio moderan.

“Ono što bih želela da istaknem je čuveno Teslino pismo Zmaju. Radi se o 1892. godini, to je jedan jedini Teslin boravak i jedan jedini dan u Beogradu, na poziv uglednih Beograđana. znači Tesla obilazi i Kalemegdan i Akademiju nauka, primio ga je i kralj, a uveče je organizovana u Vajfertovoj pivnici svečana večera, na kojoj je Zmaj odrecitovao pesmu “Pozdrav Nikoli Tesli pri dolasku u Beograd”.  Tu su i stihovi te pesme. Tesla bio toliko dirnut da je prišao i poljubi Zmaju ruku.

Izložba o Jovanu Jovanoviću Zmaju
Foto: ZooMUE

Jedino pismo sačuvano, verovatno ih je bilo više, koja je Tesla iz hotela uputio Zmaju, gde mu kaže “Poštovani gospodine Jovanoviću, slavni srpske pesniče obaveštava ga kako radi sa svojim prijateljem Džonom Andertvudom Džonsonom, na prevodu Zmajevih pesama na engleski jezik”. To jedno jedino pismo čuva se danas u specijalnoj komori u Narodnoj biblioteci Srbije, a možete ga videti na  ovoj izložbi”, kaže Ogla Krasić Marjanović.

Inače, u Kulturnom centru na Zlatiboru, otvorena je i izložba o Desanki Maksimović, koju je takođe priredila Olga Krasić Marjanović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.