Izložba „Mumija“ u Istorijskom arhivu

UŽICE – Istorijski arhiv iz Užica predstavio je danas izložbu „Mumija“ iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra drugog“.

Ova izložba potvrđuje da arhivi nisu samo ustanove koje sakupljaju građu i čuvaju pamćenje jednog naroda nego razotkrivaju tajne koje su godinama bile nepoznate i skrivene od očiju javnosti.

Autor izložbe, direkor užičkog Arhiva Željko Marković, svu dokumentaciju Momčila Birčanina doneo je 2017. godine sa Kanarskih ostrva.

„Verujem da se pitate zašto se izložba zove Mumija – dvostruko je značenje: Momčilo Birčanin imao je nadimak Mumija, a sva dokumentacija koju sam doneo sa Kanarskih ostrva, valjda pod uticajem tamošnje klime bila je kao mumificirana“, objasnio je Marković.

„Momčilo Vuković Birčanin, privatni sekretar kralja Petra drugog, bio je njegov najbliži saradnik, zarobljenik usuda i svedok jednog vremena“, rekao je Dragomir Acović, iz Krunskog saveta.

Acović je naglasio da je Birčanin, za vreme kraljevog života, radio pod okriljem noći, deset godina beležio, sakupljao i arhivirao dokumente, a za njegove spise i dokumente saznalo se tek posle kraljeve smrti.

Može se reći da je Birčanin čovek iz senke, a svi dokumenti iz njegove arhive pomoći će nam da sagledamo sopstvenu istoriju iz nekog drugog ugla, kada su sa nje spali mnoge tajne koje su je godinama obavijale.

You may also like...