Izložba iz Krcunovog fonda u užičkoj gradskoj kući (VIDEO)

UŽICE – U užičkoj gradskoj kući otvorena je izložba „Mleko i krv“ autora Željka Markovića koja je nastala iz dokumenata i lične arhive Slobodana Penezića Krcuna, a koje je Krcunova porodica poklonila užičkom Istorijskom arhivu. Izložba je upriličena povodom Dana grada Užica, a na 41 panou izloženi su brojni dokumenti koji svedoče o Krcunovom životu i vremenu u kome je živeo obavljajući najvažnije funkcije u zemlji.

„Moj otac je živeo za Užice, tu se rodio i iako je živeo u Beogradu uvek je putovao kada god je mogao u Užice. I na kraju je poginuo na putu za Užice, ja volim da verujem da je on u boljem Užicu gore“, rekao je Krcunov sin Srđa Penezić.

Otvarajući izložbu pomoćnik ministra kulture Dejan Maslenić je kazao da je istorija Jugoslavije, koju je Krcun obeležio, i istorija Srbije i da bi trebalo biti ponosan na nju.

„Krcun nema samo značajno mesto u istoriji Užica, već i Srbije i Jugoslavije i komunističkog pokreta širih razmera. Iz ove izložbe bi trebalo da se nauči koji je to motiv koji svako treba da ima prema svojoj lokalnoj zajednici bez obzira da li u njoj živi ili ne“, naveo je Maslenić.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  je rekao da je Krcun jedan od onih ljudi koji su svojim uverenjima i činjenjima ostavili duboke tragove u istoriji Užica, podsetivši na njegovu istrajnost da se u Sevojnu izgradi Valjaonica bakra.

Autor izložbe Željko Marković naveo je da mu je Krcun bio interesantan još dok je radio na knjizi „Carigradski memento“ koja govori o gradnji užičkog trga, jer je kroz celokupnu arhivsku građu provejavalo njegovo ime.

Izložbu iz Krcunovog ličnog fonda Užičani mogu videti u Istorijskom arhivu u naredne tri nedelje, a potom se seli u Beograd i Banja Luku.

You may also like...