Izložba Dušana Starčevića u Kultirnom centru na Zlatiboru

ZLATIBOR-U Kulturnom centru na Zlatiboru od 1. do 15. februara otvorena je izložba akademskog slikara Dušana Starčevića iz Užica. Reč je o akvarelima iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene. Izložbu su priredili Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine, Galerija Kulturnog centra i TO „Zlatibor“.

foto.zoomue

Oko dvadeset godina se Dušan Starčević, akademski slikar iz Užica, bavi akvarelom kao svojevrsnim izazovom ravnom onom koji ga veže za vodu i opčinjenost njenim svojstvima, njenom nasušnošću. Ne čudi onda što je i naziv jednog ciklusa, izložbe, ali i knjige – „Put u svetlost“, kojim objedinjuje obe svoje strasti.

„Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači; daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti“, kaže Starčević .

Put ka umetnosti Dušana Starčevića vodi preko vode. Često čamcem obilazi klisure, kaže slikar, plovi tamo gde se ne vidi prisustvo ljudi, gde oko vidi samo lepotu Bogom danu, igru svetlosti na stenju, reci, ili sprudu i gde se rađaju vizije koje se kasnije ovaploćuju na slikama.

„Imam običaj da tamo, na kojoj sam vodi, posebno ako je čista Drina u pitanju, da tu vodu koristim da slikam. Inače, nikad ne slikam, čak ni predele, u prirodi nego to radim kod kuće, iz glave,jer sam oslobođen tog pritiska kako je to u prirodi. Ne preslikavam, već ja hoću da uđem u sve likovne elemente na svoj način, kako meni odgovara, da bih bio u potpunom piktoralnom izrazu.“

Slike ovog umetnika žive sopstvenim životom, imaju jedinstven izraz i dopuštaju oku posmatrača da vidi i ono što možda slikar nije naslikao, a to i jeste izazov pred koju nas prava umetnost i stavlja.

„Sve asocijacije i stručnjaka i publike su dozvoljene i što više ima tih asocijacija, onda je to pohvala čak i veća da je to uspešan rad“, rekao je slikar.

O slikanju ovog umetnika u predgovoru kataloga „Put u svetlost“, Aleksandar Dimitrijević je napisao: U vremenu kada je sve postalo medijsko i digitalno, i kada slikanje četkicom i bojom opstaje samo kao nekakav eksces na margini, Starčević uspeva da nas vrati korenima, slikarstvu kakvo je nekad bilo, prepuno emocija, energije i snage.“

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.