Izložba “ Deca sunca“ u Požegi

POŽEGA – Izložba beogradske slikarke, Ivone Pleskonje, “ Deca Sunca”, biće otvorena u požeškoj Gradskoj galeriji, u utorak 12. maja u 20 časova. 

 „…Ostajući verna portretu, Ivona Pleskonja nastavlja svoje istraživanje sveta i čoveka kroz sopstveno iskustvo. I ranije, kao i sad, umetnost je za Ivonu poligon istraživanja sebe i drugih, pronalaženja izlaza iz haosa svakodnevice. 
Proučavajući različite aspekte savremenog života i ljudi u njemu, pronalazeći različite puteve i izlaze, kao i na svojim ranijim slikama heroja, Ivona se vraća, ponovo i ponovo, poput antropologa u prošlost, nalazeći rešenja za budućnost. Njena velika želja da predstavi ljude kao pozitivna bića, kao bića koja prevazilaze sve svakodnevne probleme i kao heroje svoga vremena, sada je kulminirala u predstavljanju portreta u trenutku spoznaje, prosvetljenja, uzvišenosti, trenutku ushićenja ali i smirenja, sklada. Na 20 metara dugom frizu portreta u natprirodnoj veličini, ona čisti pozadinu, briše joj vremensku i prostornu komponentu. Slika likove iz prošlosti ali i iz svog života, poznate i nepoznate i na taj način spaja prošlost i sadašnjost u budućnosti, u ostvarenju večne čovekove želje da dosegne sunce, da dosegne nedostižno… 
 … Ističući humani i pozitivistički odnos prema čoveku ona podcrtava prave vrednosti koje bi trebalo da ponovo postanu mesta oslonca za izgubljenog čoveka sadašnjice. Ako friz sa natprirodnim portretima iz prošlosti i sadašnjosti ima nekakav apokaliptični prizvuk i svojom impozantnom veličinom on deluje zastrašujuće na posmatrača, to je u cilju ukazivanja na mogući „kraj“ koji možemo sami uzeti u svoje ruke. Umetnica nas njime poziva da svoj život ne prepuštamo slučaju već da pronađemo u sebi one najhumanije vrednosti koje nas sve čine jednakima i daju nam onaj najvažniji oslonac u životu. Ivonin umetnički svet nam daje nadu da smo svi mi na kraju ipak Deca sunca, “ tumači umetnost Ivone Pleskonje likovni kritičar Aleksandra Mirčić.
Ivona Pleskonja rođena je u Beogradu gde je 1998. diplomirala, a 2001 magistrirala na  Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesorke Anđelke Bojović, odsek slikarstvo. Bila je stipendista Fonda Madlena Janković kao mladi talenat. Član je ULUS-a sa statusom slobodnog umetnika od 1998. godine.Trenutno je na doktorskim studijama na FLU, Beograd, odsek slikarstvo, u klasi profesora Dimitrija Pecića. Do sada je  izlagala više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama domaćih i stranih institucija. Za svoj rad nagrađivana je više puta; 2007. Telenorova nagrada za idejno rešenje; 2002. III nagrada za fotografiju iz Fonda BS Procesor, Beograd; 1997. Nagrada za najbolji crtež iz Fonda FLU; 1994. Nagrada za najbolju studiju iz Fonda FLU. 
ZooM
 
 

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.