Izgradnja toplane na biomasu u Priboju do 2022. godine

PRIBOJ – Radovi na izgradnji nove toplane na biomasu i lako lož ulje u Priboju trebalo bi da počnu na proleće naredne godine. Okvirni rok za završetak radova je 2022. godina kada će svi korisnici koji su se grejali na mazut, preći na grejanje drvenom sečkom.

„Međunarodni tender za izvođače radova trebalo bi da bude raspisan krajem septembra, ili eventualno u oktobru ove godine, a uporedo KfW banka i Ministarstvo rudarstva i energetike koje će raspisati ovaj, oglasiće i tender za zamenu kompletnog gradskog toplovoda i podstanica“, rekao je za eKapiju zamenik predsednika opštine Saša Vasilić. 

Nova toplana nalaziće se u jugozadnom delu u naselju Novi Priboj, u neposrednoj blizini sportske dvorane. Urbanističkim projektom predviđeno je rušenje dva pomoćna objekta – barake, a projektom je planirana i interna saobraćajnica koja će povezati objekat kotlarnice i skladišta sa glavnom saobraćajnicom.

Obrađivač projekta za izgradnju toplane je firma Arhi-dom projekt Priboj, a projektant firma Ensol iz Beograda, navodi se u urbanističkom projeku koji je na javnom uvidu do 16. septembra u zgradi Opštinske uprave Piriboj.

Izgradnja toplane u Priboju je u okviru projekta Ministarstva rudarstva i energetike „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase“, koji za cilj ima da što više gradskih toplana u Republici Srbiji pređe sa korišćenja fosilnih energenata (mazuta, uglja, lož ulja) na korišćenje biomase ili termalne energije kao energenta.

Ekapija

You may also like...