Izgorela nekadašnja škola u Drijetnju, više od 3000 knjiga spaseno

UŽICE-U požaru koji je izbio u selu Drijetanj na Beloj zemlji kod Užica u nekadašnjoj školi, koja je kasnije pretvorena u stambeni objekat, sve je izgorelo sem knjiga i jedne table, prenosi Informer.

U gašenju požara, koji je izbio oko 1 sat po ponoći, učestvovalo je pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ubrzo lokalizovan i ugašen.

Nije bilo nastradalih, a vlasnica objekta Olivera Nikolić, zahvalna je užičkim vatrogascima koji su joj spasili više od 3 000 knjiga.

foto.informer

„Izgoreo je ceo sprat i potkrovlje, ali knjige nisu. Police sa knjigama su ostale čitave. One knjige koje su počele da gore ovi hrabri ljudi su ih bacili u sneg, pa su malo nagorele. Knjige u prizemlju su potpuno čitave“, kaže Nikolić.

Ovaj objekat je nekada bila osnovna škola u Drijetnju, sagrađena 1936. godine. Pored knjiga, ostala je i cela tabla na kojoj piše kako je ova škola nastala.

„Moj otac Milenko, koji je mnogo voleo knjige i imao broj 1 člansku kartu u užičkoj biblioteci, počeo je da skuplja knjige. Kada je pročitao sve knjige iz biblioteke počeo je da nabavlja svoje. Izradio je i pečat i svaka njegova knjiga, odnosno ove knjige koje su spasili vatrogasci, imaju taj pečat“, kaže Nikolić.

Informer

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.