Izabrano idejno rešenje za spomenik na Cigli

ČAJETINA – U Čajetini je održan sastanak Organizacionog odbora za podizanje spomen obeležja povodom stogodišnjice odbrane Srbije. Na sastanku su predstavljena dva idejna rešenja za izradu spomen obeležja na mestu zvanom Cigla, gde su avgusta 1914. godine, braneći među između Jablanice i Štrbaca, izginuli vojnici Užičke vojske – levi front odbrane, na čelu sa majorom Vasilijem Lukovićem.

spomenik2 Idejna rešenja dali su skulptor Vladimir Mitrović iz Trnave i slikar Radomir Vergović iz Užica. Zbog bolje prilagodljivosti terenu, Odbor je prihvatio rešenje Vladimira Mitrovića. Spomen kompleks je zamišljen kao kamena struktura u kojoj se svaki element ponaosob ističe sopstvenom, karakterističnom formom i materijalizacijom, odnosno drugačijom vrstom i obradom kamena i na kraju svojevrsnom simbolikom.

Prizorom dominira potporni zid izveden od autohtonog kamena u kiklopskom slogu sa centralnim motivom delimično ugrađenog kamena samca koji je oslonac za kamenu šajkaču i vojničku čuturu iz koje će isticati voda. Simetriju fronta ovog zdanja akcentuje postojeća nadgrobna ploča i krst koji je nadvisuje.
Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Rudo, Rato Rajak, koji je rekao da su zdušno prihvatili da budu deo ove plemenite priče zajedno sa opštinama Čajetina i Priboj, kako bi se na dostojan način odužili našim precima i žrtvi koju su podneli za svoju otadžbinu.
Organizacioni odbor je doneo odluku i da će se predstojeće aktivnosti odnositi na radove na premeru i predračunu za izradu kompleksa prema odabranom idejnom rešenju, a planirano je da se tenderska procedura završi polovinom maja kako bi što pre počeli radovi na izgradnji infrastrukture.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.