Iz Bostona se doselili u Bajinu Baštu da deca uče srpski (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Da ima i onih koji život u Americi menjaju za život u Srbiji pokazuju Bojan i Marla Simić koji su se iz Bostona doselili kraj Drine. Od ovog leta žive u Bojanovoj rodnoj Bajinoj Bašti, a njihova deca uče u osnovnoj školi, iako srpski skoro i da nisu znali kada su se doselili.

Kad je Maja Simić krenula u prvi razred u Bajinoj Bašti kažu da je bila stidljiva, a da danas posle četiri meseca brzo savladava gradivo. Prvo se ovaj prvačić hvali znanjem ćirlice, a učiteljica kaže da je vrlo neobična.

„Fascinantno je što ona već piše po diktatu i čita. Jedino ako ne razume neku reč ona pita na engleskom“, priča učiteljica Snežana Trišić Jevtić.

I Alesandar uči gradivo na srpskom u petom razredu. Iako su mu roditelji rekli da nije bitno da ima dobre ocene u ovoj godini, on želi da bude jednako dobar kao i njegovi novi prijatelji kraj Drine.

„Bilo mi je teško, ali je sad lakše. Sad mogu da pričam sa ljudima u prodavnici, na ulici i u školi“, kaže Aleksandar.

Srpski jezik uči i mama Marla, najviše uz Maju. Interesantno je da je baš Marla insistirala da dođu i žive u Srbiji kako bi deca naučila jezik, kulturu i običaje. Iako joj je teško zbog jezičke barijere srećna je, jer je sve drugačije nego u njenom rodnom Bostonu.

„Vrlo sam srećna, jer se moj svet poromenio… Voim što smo zajedno ovde i što slavimo različite tradicije, Božić i Novu godinu. Volim ljude ovde i još uvek učim njihova imena. Ne bih menjala ništa“, priča Marla.

Za Simiće je u Bajinoj Bašti najlepše to što je sve neposredno, što deca mogu sama da izađu iz kuće, idu do prodavnice, druženja ne moraju da zakazuju, imaju više vremena jedni za druge, a blizu su im i destinacije u Evropi koje žele da posete. Bojanu nije problem da živi u Srbiji iako je iz nje otišao pre 16 godina,  jer ima firmu za istraživanje tržišta tehnologije i posao obavlja online.

„Ta fleksibilnost je i dovela do toga da deca mogu da dođu, uče srpski i upoznaju malo bolje porodicu. Ništa nismo žrtvovali, samo je drugačije i interesantnije“, navodi Bojan.

Porodicu Simić je posetio Deda Mraz i doneo mnoštvo poklona, ali se oni raduju, jer će ovu godinu prvi put proslaviti Božić i provoslavnu Novu godinu u Srbiji. Znaju da se ovde praznici ne provode u kupovini, već uz prijatelje i porodicu. I iako im je prvi plan bio da ovde provedu godinu dana, kažu da će se taj rok, verovatno, produžiti.

 

 

 

 

You may also like...