“Ivanov” pobednik 22.Jugoslovenskog pozorišnog festivala (video)

UŽICE-Predstava  Narodnog pozorišta Beograd “Ivanov “ po tekstu A.P. Čehova ,u režiji Tatjane Mandić Rigonat proglašena je za najbolju na 22.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu koji je sinoć završen u Užicu.

Stručni žiri festivala ,kojim je presedavao reditelj Dejan Mijač, dodelio je glumcima iz ove predstave Predragu Ejdusu Ardalion za najbolju mušku ulogu,za ulogu Šabeljskog i Hani Selimović Ardalion za najbolju žensku ulogu ,za ulogu Saše,koji deli ravnopravno sa Natašom Janjić ,koja je nagrađena za ulogu Marijane u predstavi “Priče iz bečke šume” zagrebačke Gavele.

Ardalion za najbolju režiju dodeljen je Arpadu Šilingu za režiju predstave “Dokle pogled seže” Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Predstava “Priče iz bečke šume” ponela je nagrade i za najbolju scenografiju Branku Hojniku i najbolju kostimografiju Mariti Ćopo.

Najbolju epizodnu ulogu ostvario je na ovogodišnjem festivalu u Užicu Srđan Grahovac u predstavi “Dokle pogled seže”,a njegova koleginica  iz cetinjskog teatra Jelena Simić proglašena je za najbolju mladu glumicu.

Specijalni Ardalion dodeljen je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu “Moja fabrika”.

Iako je većina odluka doneta jednoglasno član žirija scenograf Radivoje Dinulović ističe da su odluke vrlo teško donete,zbog velikog kvaliteta predstava na ovogodišnjem festivalu.

”To je velika retkost,jer se žiri na drugim festivalima obično muči da nađe pobednike,dok smo se ovde mučili da nađemo način kako da sve što smo smatrali da je vredno i nagradimo.Smatram da je to uspeh selektora Bojana Munjina”,ističe Dinulović.

Članica žirija dramaturškinja iz Zagreba Željka Turčinović naglašava da je jako bitno da postoji Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” ,koji je jedinstven na našim prostorima.

“Veoma je bitno da postoji,kako bi zemlje bivše Jugoslavije ostale u kontaktu i bile u tokovima teatarskog stvaralaštva u Hrvatskoj,Crnoj Gori,Bosni i Hercegovini i Srbiji.Festival je bitan i za Užice i užičku publiku ,koja svake večeri festivala dolazi na poklonjenje pozorišnoj umetnosti.Zato je važno da festival traje,zbog svih nas”,poručila je Turčinovićeva.

Direktor i koselektor festivala Zoran Stamatović naglašava da Jugoslovenski pozorišni festival već 22 godine održavaju gledaoci.

“I ove godine imali smo svih osam festivalskih večeri prepunu salu.Užice je bilo kulturni centar regiona,koji je ugostio ljubitelje pozorišta ne samo iz Užica ,već cele zapadne Srbije.Dominantan je dobar umetnički utisak i veliko zadovoljstvo publike”,rekao je Stamatović po završetku 22.Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

I po oceni publike predstava „Ivanov“ bila je najbolja na ovogodišnjem festivalu.

 

 

 

 

 

You may also like...