Ivanjdansko sabranje u GKC-u 7. jula (VIDEO)

UŽICE – U nedelju 7. jula na praznik Ivanjdan u porti crkve pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu od 10 časova počeće Ivanjdansko sabranje, skup narodnog stvaralaštva u organizaciji udruženja „Pravo u žicu“. Prema rečima Ivane Ivanović, predsednice Udruženja “Pravo u žicu”, udruženje će po prvi put proslaviti i svoju krsnu slavu u okviru ove manifestacije.

“Pored gusala koje afirmišemo mi ćemo i slavu obeležiti kroz festivalski koncept. U muzičkom delu programa učestvuje narodni guslar Saša Laketić, guslari iz društva “Rade Jamina” iz Višegrada, pevačka grupa “Dud” i Etno sekcija iz Požege, koje funkcionišu u okviru udruženja. Naš partner je i Pravoslavno sportsko udruženje “Sveta Srbija”. Biće ovo prilika da pored gusala kroz zanimljiv program prikažemo našu tradiciju i običaje, pa pozivam sve sugrađane da u nedelju 7. jula zajedno obeležimo veliki praznik, slavu udruženja i otpočnemo manifestaciju, koja će nadamo se postati tradicionalna“, naglasila je Ivanović.

Protojerej stravrofor Ivan Despić, starešina Crkve u Krčagovu, takođe je pozvao Užičane na sabranje.

“Svetog Jovana slavimo četiri puta u godini, a slavlje ćemo početi večernjom službom u subotu. U nedelju sledi jutarnja služba a onda sa početkom u 8.30 časova i Sveta liturgija. Kroz celu službu slavimo ime Božije, a kasnije se sabiramo i imamo trpezu ljubavi i kulturno umetnički program, koji će početi u 10 časova”, kaže Despić.

Istakavši dobru saradnju sa udruženjem “Pravo u žicu”, Filip Baralić direktor Gradskog kulturnog centra, naglasio je da je ovo jedan od 10 programa koji će biti sufinansirani ove godine, kroz tradicionalni konkurs ustanove za te sadržaje. Užičane je pozvao da isprate i ostale događaje u Gradskom kulturnom centru narednih dana.

(izvor i foto: Grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.