Ivanjdanskim sabranjem udruženje „Pravo u žicu“ obeležilo svoju slavu (VIDEO)

UŽICE – Na praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja Udruženje za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu“ po prvi put je obeležilo svoju slavu u crkvi pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

Pored člana Udruženja guslara Stefana Tomonjića, u programu su učestvovali guslar Saša Laketić i pevačka grupa Rade Jamina iz Višegrada. Takođe, etno-sekcija Požega izvela je odlomak iz dramskog komada „Slava – identitet Srba“, a devojke iz pevačke grupe Dud izvele su etno pesme.

„Ovo je manifestacija u okviru koje smo obeležili po prvi put našu slavu. Cilj nam je da privučemo što veći broj ljudi ne samo gulsarskoj muzici, već i crkvi i liturgiji,“ kaže Ivana Ivanović iz udruženja „Pravo u žicu“.

Ivanjdansko sabranje organizovano je u okviru programa Užice – prestonica kulture 2024, sufinansirano od strane Gradskog–kulturnog centra, kroz projekte muzičkih festivala iz budžeta Grada Užica 2024.

„Ovaj hram napravljen je da se proslavlja ime božje i da se proslavlja Gospod, kao i Sveti Jovan i svi sveci. Na liturgiji osetimo da su oni sa nama. Ov osabranje je kao produžetak liturgije, zato bih molio sve guslare i pevače da dolaze u svoje hramove“, kaže sveštenik Ivan Despić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.