Istraživanje RAŠ Omorika o potrošnji ogreva u Užicu i Priboju

UŽICE – Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“, koja deluje u Zlatiborskom okrugu, tokom avgusta će sprovesti istraživanje potrošnje ogreva u domaćinstvima Užica i Priboja. Plan je da se, na bazi statistički značajnog uzorka, sazna stanje ložišta i objekata u užim gradskim zonama ovih lokalnih samouprava.

Dobijeni podaci biće objavljeni krajem septembra na sajtu www.privatnesume.rs, a koristiće se u cilju pronalaženja rešenja problema zagađenja vazduha Užica i Priboja. Druga dimenzija problema je i pitanje energetske nezavisnosti, koja se poslednjih meseci ističe po značaju.

Pitanje kvaliteta vazduha je visoko na političkoj i građanskoj agendi u Užicu i Priboju, tako da je u obe lokalne samouprave u prethodnim godinama urađen značajan posao na zameni goriva u sistemima daljinskog grejanja. I pored toga, vazduh je tokom zimskih meseci značajno zagađen, što znači da značajan deo problema potiče od individualnih ložišta.

foto.zoomue

Kako nema ažuriranog znanja o efikasnosti sagorevanja goriva u domaćinstvima Užica i Priboja, jedna od prvih aktivnosti koju RAŠ “Omorika” sprovodi u okviru projekta “Građani u službi čistijeg vazduha” je anketiranje građana. Aktivisti koji imaju iskustva iz prethodnih godina, posetiće preko 500 domaćinstava i popunjavajući pitanja iz upitnika, zabeležiti stanje individualnih ložišta, kao i potrebe i stavove stanovnika o promenama koje očekuju u vođenju javnih politika. Građani su bili konsultovani i tokom identifikacije problema, a ovog puta biće zabeleženi i njihovi predlozi za rešavanje problema zagađenja vazduha. Građani naše anketare mogu očekivati tokom čitavog avgusta meseca, uglavnom u poslepodnevnim časovima.

Projekat se sprovodi u saradnji sa “Beogradskom otvorenom školom” i “EU za tebe” do kraja oktobra. RAŠ “Omorika” očekuje da će otvoriti permanentan javni dijalog u Užicu i Priboju, u kome građani insistiraju od lokalnih vlasti sistemski pristup u dostizanju kriterijuma iz poglavlja 27, pre svega u pogledu parametara kvaliteta vazduha.

(izvor. RAŠ Omorika)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.