Istraživanje genetičkog porekla Srba

NOVA VAROŠ, SJENICA, PRIJEPOLJE, PRIBOJ – Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“ sprovešće u narednom periodu veliko istraživanje genetičkog porekla Srba starosedelaca sa područja Stare Raške i Starog Vlaha. Istraživanje se sprovodi u saradnji sa Biološkim fakultetom iz Beograda, a testiraće se meštani Novog Pazara, Priboja, Nove Varoši, Raške, Sjenice, pojedinih sela Prijepolja i Tutina, kao i opštine Rudo u Republici Srpskoj. Rezultati će biti uvršteni u bazu Srpskog DNK projekta i korišćeni u izradi buduće studije.

Iz svake opštine testiraće se po 30 kanditata, test je besplatan. Na zvaničnoj internet stranici Društva „Poreklo“ (www.poreklo.rs) nalazi se spisak familija koje su zanimljive istraživačima.

U obzir dolaze oni kandidati koji danas žive u opštinama obuhvaćenim istraživanjem, kao i odseljeni u prvoj generaciji, odnosno oni kojima je otac, nosilac jednog od navedenih prezimena, rođen na području Stare Raške ili Starog Vlaha. Testiraju se isključivo muškarci s obzirom da se radi o Y-DNK testu, to jest utvrđivanju praporekla po muškoj liniji.

Zainteresovani sa teritorije Novog Pazara, Nove Varoši, Raške i Sjenice, Prijepolja i Tutina trebalo bi da se prijave na mail luka.jelic@poreklo.rs, a iz Priboja i Rudog na mail jovan.bojanic@poreklo.rs.

You may also like...