Ispred crkve ostavljen Jovan u bolnici još čeka novu porodicu

UŽICE-Mališan koji je u noći između 8. i 9. oktobra, tek pošto se rodio, ostavljen pred crkvom u Čajetini, gde je narednog jutra, star svega nekoliko sati, i pronađen, do daljnjeg će ostati u bolnici, uprkos velikom interesovanju za njegovo usvojenje.

Razog je, potvrđeno je „Blicu“ na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice, zdravstveno stanje dečaka koji je sticajem okolnosti dobio ime Jovan Gavrilović.

Mnogi bi da postanu Jovanovi roditelji

Procedura oko usvajanja dečaka je u toku, kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini, ustanovi koji je Jovanov staratelj, i podsećaju da se mnogo građana Srbije, ali i naših zemljaka koji žive u inostranstvu, javilo sa željom da usvoji dete čiji su roditelji i dalje nepoznati.

Istog dana kada je pronađen pred bogomoljom u Čajetini, mališan je zbrinut na neonatološkom odeljenju, odakle je posle mesec dana prebačen na dečje. Upravo tih dana beba je dobila ime Jovan – po svecu Jovanu Bogoslovu na čiji praznik je pronađen, a prezime Gavrilović – po Arhangelu Gavrilu čije ime nosi crkva u Čajetini.

Iako je ostalo nepoznato gde je dečak došao na svet, u matične knjige je zaveden kao srpski državljanin rođen u Čajetini.

Lep je kao anđeo, mezimac na odeljenju

– Naravno da se svim pacijentima poklanja ista pažnja, ali Jovan je naš mezimac. Lep je kao anđeo, umiljat je, prati glasove, svi su se vezali za njega. Mnogo građana i naših kolega donosi mu odeću i hranu, ovde ima sve što mu je potrebno – prenose iz užičke bolnice.

Deda Mraz doneo poklone i malom Jovanu

Uoči Nove godine paketiće pacijentima dečjeg odeljenja podelila su četiri sindikata zdravstvenih radnika i Unija studenata Užica, a u tu čast učenici Medicinske škole izveli su priredbu. Em što je mali, em da ne bi bio izložen virusima, Jovan nije prisustvovao priredbi, ali je Deda Mraz doneo darove i za njega.

Dešavalo se da pojedina deca o kojoj roditelji nisu hteli da se brinu čekala i po šest – sedam meseci na upućivanje u starateljsku ili hraniteljsku porodicu. Jedna Milica i jedan Srećko, rečeno nam je, gajeni su u bolničkim uslovima do pred svoje prve rođendane.

Blic

You may also like...