Ipak Sklavkov plato

 UŽICE-Dilema oko imena predvorja Skupštine grada Užica  konačnoJE  rešena – trg koji se popločava skupocenim mermerom, i koji će zvanično biti otvoreni 9. oktobra, biće nazvan „Sklavkov plato“, po predlogu akademika Ljubomira Simovića.

Sklavko, najstariji poznati Užičanin, tako ipak neće ime platoa „podeliti“ sa suprugom Milom, sa kojom je ušao u svedočanstvo o postojanju Užica još početkom 14. veka.

 „1329. indikta dvanaestog, 9. oktobra, Mila, žena Sklavka iz Užica, dala je aptagi uz milost za Radoslavu Biserku za četiri perpera i osam groša, zadržavajući pravo za taj iznos nad kućom rečene Biserke sve do sledećeg Uskrsa“ – najstarije je dokument o postojanju Užica, pronađeno u Historijskom arhivu Dubrovnika.
Ceneći Sklavkovu istorijsku ulogu, Ljubomir Simović, inače Užičanin, predložio je da plato ispred Gradske kuće, ponese njegovo ime, ali je akademikova ideja pobunila Savet za ravnopravnost polova koji smatra da je nekorektno izostaviti Milu. Ukazujući da je zapravo Mila „glavni junak“ dokumenta, odnosno da se Sklavko spominje samo kao njen muž, je zahtevao da plato bude nazvan „Milin i Sklavkov“.
Komisija za imenovanje trgova i ulica danas je podržala Simovićev predlog, i kao glavni argument uzela činjenicu da se u sedam vekova starom svedočanstvu ne navodi da je Mila iz Užica, a Sklavko jeste.
Odluku da Užičani kad ih put navede pored Skupštine grada prođu „Sklavkovim platoom“ donela je jednoglasno komisija koju su činili gradski većnici Petar Blagojević i Budimir Vujović, profesor na Učiteljskom fakuletu i pozorišni reditelj Branko Popović, scenografkinja Marijana Zorzić Petrović i publicista Ilija Misailović.
– Zaključak komisije, pored toga što se prihvata predlog akademika Ljubomira Simovića, je da smo se ovom diskusijom o rodnoj ravnopravnosti udaljili od prvobitne ideje imenovanja platoa, a to je činjenica da imamo pisani trag o postojanju Užica u 14. veku i da je ona bitnija i od Mile i od Sklavka. Imenovanje platoa nije samo u Sklavkovu, kao najstarijeg poznatog građanina, nego i Užica, – rekao je za „Blic“ Petar Blagojević.
Blic

You may also like...