Inspekcija: Niz nepravilnosti u slučaju divljači i trihinele

BEOGRAD – Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije rekao je da je zabeležen niz nepravilnosti i nelogičnosti kada je u pitanju meso divljih svinja, za koje se sumnja da je izvor trihineloze kojom je zaraženo oko 100 ljudi.

 

veterinarDok lovci tvrde da su meso divljih svinja odneli na analizu u privatnu veterinarsku stanicu i dobili potvrdu da je zdrav, za šta kao dokaz nude i fiskalni račun, Ivanović objašnjava da je prvi propust nastao pošto veterinar nije izašao u samo lovište i pregledao trup odstreljenih životinja. Kako navodi, od lova do prometa mesnih prerađevina, čija je samo jedna od sirovina meso ulovljenih životinja, postoji nekontrolisana siva zona.

„Da bi se znalo da li je trihinela baš od tog mesa, mora da se napravi veza sa odstreljenim trupovima. Prema propisima, lovci otreba da obaveste inspektore da će ići u lov, a veterninar koji dobije dozvolu uprave za veterinu izlazi na lovište kako bi se identifikovao trup odstreljene životinje. Veterinari na lovištu se ne brinu samo o bezbednosti hrane, već i obolestima životinja u lovištu. Ovde nije ispoštovana procedura“, objašnjava Ivanović i dodaje da su lovci dobili dozvolu za lov, ali ga nisu prijavili inspektoru.

Za načelnika veterinarske inspekcije sporno je i to što je meso ulovljeno 29. novembra, a kao privatno lice lovac ga je na pregled u veterinarsku stanicu odneo tek dan kasnije, 30. novembra. On napominje da je veštačka digestija, kao metoda ispitivanja, veoma pouzdana i da se niko nikada nije zarazio pregledanim mesom, već da je sporno sve ono što sa strane uđe u mesnu prerađevinu.

„Meso ulovljene divljači ušlo je u proces prerade, mešanje sa drugim mesom, sušenje, mešanje sa začinima. Prizvod je podeljen, ali ne kao meso divljači, već kao pršuta, kobasice, slanina. Za sušenje mesa je potrebno duže vreme, prijavljeno je da su životinje odstreljene 20. novembra, a pršute su podeljene 20. decembra. Zatim u lovu je učestvovalo pet lovaca, a proizvodi su podeljeni na 20 porodica. Između mesa ulovljene životinje i gotovog proizvoda gubi se nit i ne može da se utvrdi šta je između tačke A i tačke B“, kaže Ivanović.

On napominje da je veterinarska inspekcija sa terena donela još neke detalje koji ukazuju na nepravilnosti u ovom slučaju.

„Lovačko društvo je prijavilo odstrel 19 životinja, a samo za ove dve svinje postoji dokumentacija, verovatno nastala kada se sve desilo. Veterinarska inspekcija utvrdila je da su 24 životinje pregledane u vetrinarskim stanicama, što znači da je pet ubijeno u nekom krivolovu“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, odgovornost snosi onaj koji hranu stavi u promet, a to je u ovom slučaju Lovačko društvo Čajetina koje nije imalo dozvolu da se bavi proizvodnjom i stavljanjem u promet mesnih proizvoda.

Ivanović objašnjava da će se pitanjem eventualnog krivolova baviti lovni inspektor, a da zbog zaraze trihinelozom sledi krivična odgovornost protiv zdravlja ljudi, za krivično delo stavljanje u promet kvarljivih namirnica.

N1

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.