Inovativna socijalna usluga u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Kako bi se postigla veća socijalna uključenost dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, uključujući i njihove porodice, Grad Užice u saradnji sa Udruženjem invalida cerebralne i dečije paralize Užice sprovodi projekat „Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u gradu Užicu“, a uslugu će sprovoditi Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

Projektom se uspostavlja inovativna usluga koja obuhvata program osamostaljivanja, savetodavno-psihološku, fizioterapeutsku i kreativno-motoričku podršku, a namenjena je deci sa smetnjama u razvoju, odraslim i starijim osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Usluga koja se uvodi na teritoriji grada Užica podrazumeva poludnevni boravak u Centru uz podršku stručnog osoblja, a usmerena je na osnaživanje, unapređenje znanja, veština i zdravstvenog stanja korisnika, kako bi njihovo uključivanje u zajednicu bilo olakšano.

Izlazak iz porodičnog okruženja omogućiće sveobuhvatnu socijalizaciju korsnika, budući da će pod stručnim nadzorom brinuti o sebi čime će biti osnaženi i pripremljeni za nova i nepoznata okruženja bez članova porodice, ali i na novi ambijent u okviru porodice. Usluga će doprineti sprečavanju narušavanja odnosa u porodici usled kontinuirane usmerenosti na člana koji je lice sa invaliditetom. Predviđeno je da se usluga menja, prilagođava i inovira u skladu sa sugestijama njenih korisnika.

Izvor: Grad Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.