Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga (video)

UŽICE – Projekat “Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga“ realizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Autor emisije je Biljana Kuzmanović, video produkciju radi Studio ZOOM iz Užica. Emisije iz ovog serijala biće emitovane na programu TV5, svake poslednje srede u mesecu do kraja godine od 20 časova.

priboj-invalidi-1U novembarskom, a pretposlednjem izdanju emisije Čedomir Cicović, PR Udrženja dečje i cerebralne paralize iz Užica govori o projektu koji već tri godine realizuje pomenuto udruženje a koji se odnosi na prezentovanje terminilogije karakteristične za osobe sa invaliditetom. Naime, on razgovara sa učenicima koji u srednjim školama u Užicu pohađaju nastavu građanskog vaspitanja, jer kako ističe oni su generacija koja će imati puno prilike za to, jer osobe sa invaliditetom sve se više školuju i počinju da rade gde postoji potreba za njihovim angažovanjem.

Udruženje osoba sa invaliditetom u Arilju osnovano je  2007. godine kao klub osoba sa svim vrstama invaliditeta. U iznajmljenom prostoru koji za njihove aktivnosti plaća lokalna samouprava svakodnevno dolaze. Osim dnevnog boravka uglavnom se bave kreativnim stvaralaštvom, a krajem prošle godine organizovali su i prvu aukcijsku prodajnu izložbu slika nastalih u radionici koju vodi slikar Darko Babić.

Nakon Arilja i u Priboju smo se uverili da i u manjim lokalnim sredinama udruženja osoba sa invaliditetom mogu da opstanu prvenstveno kada njihovi članovi znaju šta hoće. Tvrde da je nemoguće bez podrške onih koji su u Priboju, ali neizmerno su zahvalni i donatorima koji su otišli iz Priboja, ali na sve načine pomažu osobe sa invaliditetom.

Bolje je nego što je bilo pre 10 godina, ali to bolje obavezuje na nova rušenja barijera kojima su izložene ne samo osobe sa invaliditetom, nego i stara lica koja se teško kreću, kao i majke sa decom koju voze u kolicima, zaključak je sa okruglog stola u organizaciji  Udruženja dečje i cerebralne paralize iz Užica čija tema je bila pristupačnost osobama sa invalidietom.

Rafting jeste izuzetno ekstreman sport, ali bez problema mogu da se uključe i osobe sa invaliditetom, potvrdio nam je u Priboju Dejan Puzović, predsednik rafting kluba Eko Lim. On kaže da osobe sa cerebralnom i dečjom paralizom imaju problem sa kretanjem, ali ne i sa veslanjem i da zato mogu da upražnjavaju rafting.

Poslednje ovogodišnje izdanje „Informativno-afirmativne mreže Zlatiborskog okruga“ biće emitovano 28. decembra od 20 časova na programu TV5.

You may also like...