Indijac Navin jedan od berača maline u ariljskom kraju (VIDEO)

ARILJE – Tokom sezone branja malina već nekoliko godina ističe se nedostatak adekvatne radne snage, tako da vlasnici neretko angažuju ljude iz drugih opština i zemalja. Na jednom od ariljskih malinjaka radi Indijac, Navin Komar, koji je u žitelj Srbije nešto više od polagodine.

Navin dolazi iz indijske savezne države Pandžab. U Srbiju je doputovao sa još nekoliko svojih sunarodnika, koji su u međuvremenu otišli u Italiju.

„Po prvi put sam na poslu branja maline i trebalo mi je malo vremena da se prilagodim. Visoke temperature mi ne predstavljaju problem, s obzirom na to da su takvi uslovi u Indiji češći. Ljudi su ovde veoma fini, što mi malo olakšava celokupnu situaciju“, kaže Navin.

Indijac bere maline
Foto: ZooMUE

U svojoj zemlji 27-godišnji Navin radio je kao vozač. U Arilje je došao kako bi radio kao krojač i upravo na taj način se upoznao sa vlasnikom malinjaka, nekadašnjim košarkašem, Đorđem Lazovićem, koji ističe da se Navin brzo navikao na novu biljnu kulturu.

„U Indiji beru tamošnji čaj, a prvi put je brao malinu. Ali, brzo se navikao, radi od početka sezone. On je moj drugar i kolega, upoznali smo se kada se zaposlio u krojačkoj radnji, počela je sezona odmora i pitao sam ga da mi pomogne i tako zaradi još neki dinar“, kaže Lazović.

Angažovanje radnika iz inostranstva u malinjacima mnogi vide kao potvrdu činjenice da je teško pronaći radnu snagu na lokalu. U ariljskom kraju veliki je broj berača iz drugih opština, ali Lazović smatra da je veoma važan i odnos vlasnika prema zaposlenima.

„Sa radnicima treba imati dobar odnos, tretirati ih kako treba. Moji saradnici su sa mnom već desetak godina, znaju šta mogu da očekuju, a Navin se obreo tu slučajno“, dodaje Lazović.

Navin priznaje da mu problem predstavlja činjenica da slabo govori engleski, tako da mu kolega i poslodavac Đorđe mnogo pomaže u prilagođavanju na novu sredinu, u kojoj bi zbog posla trebalo da ostane najmanje još dve godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.