Ilić :Za pojavu algi krivac najverovatnije ljudski faktor (video)

 UŽICE-Šta je tačno dovelo do pojavu algi i nematoda u užičkom vodovodu znaće se za dan –dva posle izveštaja stručnjaka sa Instituta Jaroslav Čarni,ali po meni je to najverovatnije ljudski faktor,izjavio je ministar Velimir Ilić posle današnjeg sastanka sa rukovodstvom i direktorima javnih preduzeća u Užicu.

 

  “Stručna komisija Instituta utvrdiće da li je ljudski faktor pustio ventil,koji je bio neobezbeđen ,i tako prouzrokovao mešanje vode sa akumulacije Vrutci sa vodom sa Sušičkih vrela.Vodovod tvrdi da se pritisak vode nije menjao,pa postoji i opcija da su alge na Sušička vrela dospele podzemnim vodama”,objasnio je Ilić.

 Ilić je istakao da će izveštaj Instituta Jaroslav Čarni biti prosleđen nadležnim organima ,kako bi se ispitala odgovornost za ono što se desilo.

 “Problem sa vodom u Užicu nije rešen do kraja.Pušten je alternativni vodovod sa Sušičkih vrela,ali nije urađena sanitarna zaštita tog vodozahvata ,koje zagađuje 67 klaničnih postrojenja.Takođe mora se hitno nastaviti sa aktivnostima na osavremenjavanju Fabrike vode u Užicu za koju je potrebno 7 miliona evra.To je jedino trajno rešenje ,kako bi Užičani pili zdravu vodu”,rekao je Ilić.

 Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da će ministarstvo do kraja sedmice ,posle razmatranja elaborata o zagađivačima izvorišta Sušička vrela,izdati nalog sanitarnoj inspekciji da postupi u skladu sa zakonom.

 Vekić je istakao i da su od uvođenja vanredne situacije u Opštoj bolnici Užice preduzete sve mere .

 “Problem je bio sa 137 pacijenata koji su morali biti upućeni na dijalizu u Projepolje,Sjenicu,Čačak,Kraljevo i Loznicu.Ovaj problem rešiće se za dan-dva obezbeđivanjem velike cisterne sa vodom,koja će omogućiti da se dijalize obavljaju i u užičkoj bolnici”,rekao je Vekić.

 Vekić je istakao da se broj algi u vodi za piće smanjuje i da za sada nema evidentiran ni jedan slučaj crevne infekcije u Užicu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.