Ilić:Kriva nebriga u poslednjih 20 godina (video)

UŽICE-Rekonstrukcija Fabrike za prečišćavanje vode u Užicu mogla bi u optimalnom roku da se završi za 10 meseci,izjavio je ministar Velimir Ilić večeras  posle sastanka sa Gradskim Štabom za vanredne situacije u Užicu.

  “Za kompletnu rekonstrukciju potrebno je oko 7 miliona evra i u Vladu Srbije se već javljaju pojedine zemlje koje nude kreditne linije za nabavku opreme.Deo sredstava za projektnu dokumentaciju već su izdvojile Srbija vode”,rekao je Ilić.

 On je istakao i da je Izveštaj o uzrocima pojave povećanih koncentracija algi i nematoda u sistemu vodosnabdevanja Užica,koji je uradio Institut Jaroslav Černi,pokazao da se radi o ljudskom neradu i nebrzi.

 “Izveštaj je pokazao da posle puštanja u rad alternativnog vodovoda od Sušičkih vrela do Užica ništa nije urađeno na pripremama za dugoročnu sanaciju akumulacije Vrutci,rekonstrukciji Fabrike vode u Užicu kao ni sanitarnoj zaštiti na slivu akumulacije Vrutci i Sušičkog vrela.Čak nije završena ni zamena filtera na Fabrici vode koji nisu menjani u poslednjih 30 godina”,rekao je Ilić novinarima.

 On je naglasio da će Vlada Srbije problem pijaće vode u Užicu rešiti do kraja bez obzira na najavljenu promenu lokalne vlasti ,koju je naložila sama Vlada.

 “Užičani hoće zdravu pijaću vodu i mi to moramo da im omogućimo”, obećao je Ilić.

 Najnovije analize vode su ohrabrujuće i postoji mogućnost da će Užičani već od sredine naredne sedmice moći ponovo da piju vodu iz gradske vodovodne mreže,izjavila je posle sastanka Štaba za vanredne situacije direktorka Zavoda za javno zdravlje Biljana Mijović.

“Voda sa Sušičkih vrela je u poslednja 4 dana ispravna ,bez algi kojih u gradskoj mreži još ima u zanemarljivoj količini.Minimalan je i broj nematoda u gradskoj mreži,pa očekujemo da će posle mikrobioloških analiza uskoro voda biti ponovo za piće”,rekla je Mijovićka.

 Zavod za javno zdravlje će,po njenim rečima,po nalogu užičkog Vodovoda u narednih 30 dana svakodnevno raditi analizu kvaliteta vode sa Sušičkih vrela.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.