Izgradnja oba autoputa, preko Bijeljine i Požege, od istorijskog značaja (VIDEO)

ISTANBUL – „U komunističko vreme najslabije su bile povezane Srbija i BiH, kao da je neko želeo da se tako odigrava, to sada hoćemo da promenimo, hoćemo da imamo iz Bijeljine autoput do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Dobojem i sa Banjalukom, kao i autoput Čačak-Požega-Kotroman-Višegrad-Sarajevo“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Vučić je podsetio da bi onda od Požege do Sarajeva imali svega 167 kilometara, a da ukoliko bismo imali autoput svuda, to bi bilo oko dva i po sata vožnje Beograd-Sarajevo. To bi, naznačio je, mnogo značilo za privredu, kao i za Bošnjake u Sarajevu, za Bošnjake koji žive u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, ali bi mnogo značilo za Srbe i iz Foče, Gackog, Bileće, Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Trebinja, Višegrada, Sokolca, Pala… ali i za Srbe u Beogradu, jer bi se povezali i sa Sarajevom i sa svim tim srpskim krajevima.

„Tako da mislim da smo bliže rešenju“, zaključio je Vučić.

„Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzim putem, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug“, kazao je Izetbegović dodajući da je turski predsednik Erdogan obećao da će se iznaći način da se takva stvar i uradi.

„Te dve stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od istorijskog značaja“, kazao je Izetbegović.

Kada je reč o mostu Bratunac – Ljubovija, Vučić je rekao da je srpska strana završila most i pristupne saobraćajnice, ali da nema prelaza sa strane BiH i „kao da smo džabe gradili taj most“, te istakao da je Izetbegović danas intervenisao i rekao da će učiniti sve od sebe da se otvori granični prelaz i da ljudi ne gube po 300 kilometara.

Time će se, podvukao je Vučić, drastično podstaći mogućnost preduzetništva i ekonomskog razvoja zapadne Srbije – Ljubovije, Malog Zvornika, Osečine i svih naslanjajućih opština, kao i istočnog dela i Republike Srpske i BiH.

Sastanak u Istanbulu je održan iza zatvorenih vrata u palati Mabejn.

 

You may also like...