I ove godine bez ulovljenog vuka (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je za vikend održan najstariji Sabor lovaca u Srbiji. Sabor je protekao u druženju i takmičenju u gađanju meta, ali i ove godine bez odstreljenog vuka.

Nekoliko stotina lovaca iz cele Srbije, ali i okolnih zemalja okupilo se na Zlatiboru, a po 37. put dočekao ih je isti domaćin.

„Dobro došli na naš divan Zlatibor, dobro doši u dobru nas našli! Želja nam je da nam uspe hajka, drž’ se, vujo, kukala ti majka“, pozdravio je lovce Dragan Urošević.

Oni lovci, takmičarski raspoloženi odmerili su koliko su napredovali u gađanju nepokretnih i pokretnih meta vuka, srndaća i glinenih golubova.  Oni drugi, koji su na Saboru, pre svega zbog druženja odmerili su snage u kuvanju najbiljeg lovačkog gulaša.

A hajka na vuka, drugog dana Sabora počela je podelom teritorija. Najbitnija je organizacija na čijem čelu se nalazi vođa puta koji daje instrukcije.

„Svako ima svoj deo terena koji prati da je mirno i tiho, a sa druge strane idu hajkači koji bacaju petarde, galame i uzbunjuju vuka“. priča Čedo Šaptović, lovac iz Požege.

Ipak, sneg je ove godine napada samo da pokrije breg, ali ne i da zver pokaže trag.

„Retko koji lovac može da se pohvali u svojoj karijeri da je video vuka, a kamoli da ga je ubio“, kaže Marko Pantović, lovac iz Čajetine.

„Da je lako vuka ubiti ubio bi ga Tito, a naši Zlatiborci kažu šta će nam vuk kad se ne jede“, dodaje zdravičar.

Među lovcima i nema žala za neuhvaćenom životinjom, kažu, on se uglavnom i ne hvata u hajvci več u čeki.

„Mnogi misle da je lov samo ubijanje divljači, a to je najanji deo, sve osalo je druženje, sklapanje prijateljstava, odlazak u prirodu i čuvanje prirode“, navodi Milovan Knežević, predsednik Lovačkog udruženja Zlatibor.

Iako već nekoliko godina nije odstreljen, lovci ne gube nadu, pa su novu poteru za vukom zlatiborskim prostranstvima zakazali za iduću godinu.

You may also like...