Hronika sela Jablanica pukovnika Ljupka (VIDEO)

JABLANICA – Zlatiborsko selo Jablanica prednjači u Srbiji po površini koju zauzima, ali sa većinom drugih sela deli sudbinu po pitanju smanjenja broja meštana. Jedan od njih odlučio je da, kroz svojevrsnu monografiju, otrgne selo od zaborava i napravi osvrt na dosadašnju istoriju Jablanice.

Kako bi sačuvao svedočanstvo o postojanju ovog sela, pukovnik u penziji, Ljupko Kostić, dao se u pripremu monografije koja bi obuhvatila popis svih stanovnika koji su rođeni ili potekli iz ovog sela od njegovog osnivanja.

„Došao sam do podatka od 9610 stanovnika, računajući sve meštane ovog sela i ljude koji su potekli od njih. Najtačniji podaci bili su turski granični tefteri, koji su tačno svedočili o preseljavanju stanovništva sa porodicom i stokom“, kaže Ljupko.

Ljupko monografija
Foto: ZooMUE

Najviše meštana selo je imao 1971. godine, njih 1864. Prema popisu iz 2011. bilo ih je 709, a danas nezvanično nešto više od 400.

„Radio je ovde rudnik, železnica, škola, šivara, zemljoradnička zadruga. Tada je u selu bilo 186 zaposelenih, a danas ih je troje, ako računamo popa četvoro“, dodaje on.

Podatke je Ljupko nabavljao na više načina, uz značajne poteškoće. Nekada su se menjala prezimena zbog straha od Turaka, preuzimala se slava od ženine porodice, a čak su i stari nadgrobni spomenici zadavali probleme.

„Mahovina je učinila da se sa njih teško čitaju podaci, pa bih premazao siporeksom, gde ostane mahovina tu se ukažu slova i to se fotografiše iz više uglova pa se tako saznaju ime, datum rođenja i datum smrti“, otkriva Ljupko svoj način dolaženja do teško dostupnih podataka.

Meštani sela mahom podržavaju Ljupkov inicijativu.

„Crnogorci imaju 400 godina, Kinezi imaju 42 generacije, a mi ovde imamo samo dve ili tri. Zato je dobro malo malo istražiti starine i naći svoje pradede ili neke događaje iz ovog kraja“, kaže Vukomir Božanić, jedan od meštana sela.

Ljupko muzej
Foto:ZooMUE

Ljupko želi da kreira i muzej sela, gde bi u autentičnim kolibama sakupio stare predmete iz svakog domaćinstva.

„Da sačuvam selo u jednom muzeju. Svaki predmet će imati natpis koji će svedočiti o tome iz koje kuće je. Imam za sada sedlo iz turskog vremena, drvenu kašiku iz Balkanskog rata, kao i neke bajonete i opasače i niz drugih starinskih predmeta, čak i kolevku koja je nekada pripadala mojoj porodici, pa sam je posle pronašao u Čačku“, kaže Ljupko.

Monografija sela Jablanica obuhvatiće porodična stabla po muškoj i ženskoj liniji i trebalo bi da bude završena u skorije vreme.

You may also like...