Hronični problemi sa smećem na lokalitetu starih stećaka u Perućcu (VIDEO)

PERUĆAC – Lokalitet u Perućcu, na kojem se nalaze srednjovekovni stećci, već godinama je suočen sa stvaranjem divljih deponija. Ono što posebno pogađa ekološki svesne sugrađane, koji su organizovali akciju čišćenja, jeste to što smeće na samu obalu reke Drine ne bacaju prolaznici ili turisti, već pretežno lokalno stanovništvo, koje živi svega nekoliko desetina metara od lokaliteta.

Za akciju čišćenja obale Drine odabrana je nedelja u kojoj se obeležavaju Svetski dan voda i Svetski dan šuma, a obuhvatala je šire područje Perućca.

„Ne mogu da razumem razlog zbog kojeg ljudi ovo rade. Svakakvih stvari smo našli u otpadu, od cerada do ne znam sve čega“, kaže Nikola Ćosić, jedan od volontera.

Radnici „Nacionalnog parka Tara“ prethodne godine su u potpunosti očistili ovu deponiju, što se pokazalo uzaludnim, a posebno se naglašava činjenica da smeće pored stećaka otežava i posao radnicima na održavanju prostora, prilikom košenja trave.

„Lokalci ovde prave deponiju iz nekog nepoznatog razloga. Ovaj prostor je pod zaštitom UNESK-a. Ovde su postavljeni kontejneri, a ljudima je izgleda lakše da dovuku veš mašinu iz kuće i bace je u reku“, kaže Petar Nešković, koordinator Kancelarije za mlade Bajina Bašta.

Čišćenje deponije Perućac
Foto: ZooMUE

Iz Kancelarije za mlade ističu da je neophodno je da se ekološka svest razvije još u detinjstvu.

„Stanovnici su ovde pretežno stariji i nadam se da će, kada budu videli da smo po drugi put očistili ovo mesto, prestati da bacaju smeće pored reke“, dodaje Nešković.

Akcija je obuhvatila i uklanjanje otpada iz reke Vrelo, koja je u okviru Nacionalnog parka, zbog kojeg njen biljni i životinjski svet može biti neposredno ugrožen.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.