Hromi ideali -dostojan omaž Milutinu Uskokoviću

UŽICE – Na neobično osmišljenoj sceni, sa ogromnim satom na kome je stalo vreme,akteri u raznolikim kostimima puna tri sata u dva čina dočaravali su život, zanose i nevolje gradskih intelektualaca s početka 20. veka.

 

 Hromi ideali fotografija uzicko pozoristePozorišnim umećem oslikali ljubavnu a tragičnu priču iz romana ’’Čedomir Ilić’’ Milutina Uskokovića, rodonačelnika gradskog romana. A kad je stavljena tačka na tu dugu, zahtevnu i sadržajnu igru, obilato praćenu originalnom muzikom, povici ’’bravo’’, dugotrajni aplauzi i glasna priznanja stigli su od publike.
 
 Bila je to premijera komada ’’Hromi ideali’’, po Uskokovićevom tekstu u dramatizaciji Olge Dimitrijević, odigrana na sceni Narodnog pozorišta u Užicu. Dostojan omaž književniku kome ovde, u njegovom rodnom gradu, obeležavaju stogodišnjicu od smrti. Reditelj predstave, iskusni hrvatski pozorišni znalac Zlatko Sviben, izašavši na scenu nakon premijere dobio je najjače aplauze užičke publike. Pre svega što je zajedno sa užičkim ansamblom napravio vredan pozorišni komad, u njemu umešno pronikao u mentalitet čoveka u Srbiji i davnom prošlošću progovorio o našoj svakodnevici – akteri kažu: ’’Nabujao šljam’’, ’’od pandura stvorili smo velikaše’’ i slično nekad i sad aktuelno.
 
 Pred gledaocima se otvorila priča o životu siromašnog intelektualca Čedomira Ilića (igra ga Vahidin Prelić) u Beogradu u poslednjim godinama dinastije Obrenović. NJegova iskrena ljubav sa intelektualkom Višnjom Lazarević (glumi je Ivana Pavićević Lazić) i nedosanjani zajednički snovi o jednakosti i socijalnoj pravdi pali su u vodu pred njegovom prilikom da se oženi hromom ministrovom ćerkom Belom (Tijana Karaičić) čime odustaje od ideala. Ali ta ženidba nije mu donela sreću: ženu napušta, preispituje svoje postupke, pa spas traži u alkoholu. Pokušava potom da obnovi vezu sa Višnjom, koju takođe okiva životni besmisao, ali uzalud, posle čega se ubija skokom u reku. Upravo onako kako je i pisac Uskoković učinio ratne 1915. godine.
 
 Osobenost ovom moderno režiranom komadu daje postavka zahtevnog teksta kojom su iskazane zapažene mogućnosti užičkih glumaca, zatim pristojnost i mera kakve se retko sreću u savremenim predstavama, umešno horsko pevanje aktera, izuzetna originalno komponovana muzika Darka Hajseka. Čestitke gledalaca su posle premijere primali Zoran Stamatović i Nemanja Ranković, čelni ljudi užičkog pozorišta, a s njima je bio i Bojan Munjin, hrvatski pozorišni kritičar i selektor užičkog regionalnog pozorišnog festivala ’’Bez prevoda’’. On je posebno zbog ove premijere došao u Užice.
 
– Ova predstava je, nema sumnje, veliki poduhvat, kakvog se ni Beograd ni Zagreb ne bi postideli. Prilično žanrova je u njoj: melodrama, opera, opereta, drama, uz korišćenje horskog pevanja. Reditelj je svojom fantazijom i velikim angažmanom glumaca napravio simfoniju života koji proživljavamo. Ovo je jedna od retkih modernih predstava koja govori o ljubavi – ocenio je Munjin, najavljujući i festivalske uspehe komada ’’Hromi ideali’’, koji već vidi u repertoaru jesenjeg festivala ’’Bez prevoda’’ u Užicu.
Politika

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.