Hristos se rodi! Pravoslavni vernici danas slave najradosniji praznik! (video)

SIROGOJNO – Prema sačuvanim istorijskim podacima Božić se zvanično slavi od 336. godine.U Srbiji se Božić tradicionalno obeležava vekovima i predstavlja vrlo važan segment naše tradicije.

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju Julijanski kalendar.

Proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg događaja u hrišćanskom svetu, počela je u ponoć prvom Božićnom liturgijom u Hramovima širom Srbije. Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od Istoka prema Zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Na Božić prvi u kuću dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu. Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio 40-todnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pa božićna pečenica.

Postoji verovanje da je dobro za Božić započeti neki posao, jer bi ukućani i domaćinstvo bili napredni i bogati tokom čitave godine. Započinjanje posla bilo je simbolično, a posebno se počinjao posao koji prethodne godine nije išao od ruke ne bi li od Božića krenulo na bolje.

Na Božić se ne valja se ni sa kim svađati jer će ljude cele godine terati baksuz.

Božić slavimo tri dana. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan – Stevanjdan, krsna slava mnogih srpskih porodica.

 

You may also like...