Hoće li Užice ostati bez postrojenja za preradu otpadnih voda ?

UŽICE-Od studije o uticaju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda zavisi da li će grad doneti odluku da se sprovede ovaj projekat vredan 15 miliona evra,koji je stopiran zbog nezadovoljstva meštana Gorjana i Krvavaca gde postrojenje treba da se gradi,izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković na predstavljanju projekta u Gradskoj kući .

 

 “Studija je trebala da se uradi pre potpisivanja ugovora,posle kojeg je manevarski prostor sužen jer eventualni penali i kazne za nerealizaciju ugovora idu nateret grada”,istakao je Petković u obraćanju meštanima užičkih sela na čijoj teritoriji treba da se gradi postrojenje,koji su prisustvovali prezentaciji projekta.

Projekta rešavanja problema kanalizacije i otpadnih voda pokrenut je 2010.godine na inicijativu tadašnjeg gradskog rukovodstva predvođenog DS-om.Projekat bi bio finansiran sa 15,2 miliona evra donacije sporazumom ugovorenim između Vlada Srbije i Nemačke.

Vlada Srbije će uzeti kredit kod nemačke Razvjne banke i bespovratno dodeliti Užicu 95 odsto sredstava,dok će ostatak obezbediti užički Vodovod.

“Projekat u Gorjanima je jedan od najznačajnijih projekata za naš grad ,koji donosi Užicu moderan tehnološki proces,podiže nivo zaštite životne sredine ,a to je jedan od većih problema grada”,rekao je Petković.

Projekat je zaustavljen zbog protivljenja meštana zbog mogućih negativnih uticaja postrojenja na zdravlje i po životnu sredinu,širenje neprijatnih mirisa ,čak i posle odluke da postrojenje bude zatvorenog tipa.

“Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda neće početi dok se ne analizira stanje na terenu i ne završi studija uticaja na životnu sredinu,za šta je potrebno nekoliko meseci.Ako studija pokaže da postrojenje ima negativnog uticaja na život ljudi koji su u blizini,ja neću biti za realizaciju projekta”,zaključio je gradonačelnik Petković.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine koje je nadležno za sprovođenje projektapoboljšanja vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji,u Užicu,Vranju i Kruševcu,ne insistira na izgradnji postrojenja u Užicu,rekao je Zoran Lakićević koji je prisustvovao prezentaciji projekta u Užicu.

 “Ako Užice odluči da ide u drugom pravcu,ili da na drugačiji način rešava ovaj problem,ministarstvo tome neće stajati na putu,jer postoje i drugi gradovi koji su zainteresovani za ova sredstva,tako da nije problem da se uradi projekta gde je to potrebnije”,poručio je Užičanima lakićević iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.