Hobi pretvoren u posao (VIDEO)

ZLATIBOR – Branka Aleksandrić sa Zlatibora je pre 15 godina iz hobija počela da se bavi ručnim tkanjem, da bi kasnije shvatila da joj taj hobi može prerasti u posao kojim će se profesionalno baviti. Još kao mala imala je priliku da se susreće sa ovim zanatom.

„Tkanjem su se bavile moja baka i mama, meni je to tada bilo zanimljvo, ali ne dovoljno da naučim i ja to da radim. Tek kasnije kada sam odrasla sam shvatila da bih volela da mi ovo bude profesija i posao od koga ću da živim“, rekla je tkalja Branka Aleksandrić.

Tkalja
Foto: ZooMUE

Prema Brankinim rečima tkanje nije teško ukoliko taj posao volite, ali je spor i za pravljenje jednog tkanog odevnog predmeta potrebno je dosta vremena.

„Da napravim jedan pončo potrebno mi je oko 16 časova. Naravno sve zavisi od materijala i veličine, ali sa mojom brzinom i rutinom, to je nekih 16 sati konstantnog rada“, dodala je Aleksandrić.

Tkani pončp
Foto: ZooMUE

Sve proizvode koje Branka tka su od prirodnih materijala.A, sta će napraviti smišlja sama kako bi svaki komad tkane odeće bio unikata.

„Kada osmislim jedan komad koji ću da tkam, dok njega tkam ja već razmišljam o sledećem. Uglavnom sve smišljam iz glave, drugarice mi često pošalju slike kada nešto vide, ali ja svakom komadu odeće moram da dodam nešto svoje kako bi bio unikatan i drugačiji“, istakla je Branka.

Tkanje je tehnološki proces izrade tkanina uzajamnim prepletanjem od najmanje dva sistema niti, od kojih jedan ide uzduž, a drugi po širini tkanina, tako nastaju tkanine različitih vrsta, osobina, izgleda, struktura i veličina. Interesovanja za ovaj zanat kako kaže Branka više nema, a ukoliko neko bude želeo da nauči osnovne tkačkog zanata, rado će mu preneti svoje znanje.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.