Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine (VIDEO)

UŽICE – Hidroelektrana na Đetinji prva je u Evropi koja je funkcionisala po Teslinom principu naizmenične struje. Objekat koji je proglašen kulturnim dobrom posebnog značaja jedan je od glavnih turističkih lokaliteta u Užicu.

Užice je hidroelektranu dobilo 1900. godine, prevashodno zarad potreba tekstilne industrije.

„U početku je radila za potrebe tkačnice, a kasnije je služila za osvetljavanje grada, a struju su imali neki bogatiji dućčani, kafane i kuće. Užičani su se bojali toga da će bandere eksplodirati, nikako nisu mogli da razumeju po kojem principu su vatra i voda mogli da se spoje i kako to da se žicama struja mogla spovoditi u kuće“, kaže Zagorka Milićević, kustos Narodnog muzeja Užice.

Oprema za elektranu, uvežena iz Beča, od Kragujevca do Užica dopremana je zaprežnim kolima, tokom više meseci.

„Nije bilo drugog načina, s obzirom da Užice tada nije imalo prugu. Ti karavani su izgledali neverovatno, mnogi su čak mislili da se dešava seoba naroda“, dodaje Milićević.

Na stotu godišnjicu postojanja obnovljena je i pretvorena u muzej, a prethodno je prestala sa radom 1973. godine.

„Elektrana radi i danas, ali je dotok vode dovoljan za pokretanje samo jednog generatora. Jer, dok se radila pruga, deo brane i jaza je zatrpan“, ističe kustos užičkog muzeja.

Osim ove i elektrane na Turici, koja radi čitavog dana, Užice je imalo još jednu, nizvodno kod Velikog parka, koja je 60-ih godina ukinuta zbog neisplativosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.