Hidroelektrana na Đetinji – simbol Užica (VIDEO)

UŽICE – Hidroelektrana Pod Gradom u Užicu, prva je u Evropi i druga u svetu izgrađena po Teslinim principima polifaznih struja. Skoro 118 godina posle ona proizvodi energiju, a u okviru nje se nalazi i Muzej tehnike. Kako je nastala samo četiri godine posle prve hidroelektrane na Nijagari, užička hidroelektrana raritet je i za turiste.

Do ideje da kroz točak prolazi voda i proizvodi struju Užičani su došli kako bi tkačkoj radionici obezbedili jeftin i siguran energetski izvor snage Đetinje. Kamen temeljac postavio je kralj Aleksandar Obrenović, a mašine su stigle iz Beča.

„Užice u to vreme nije imalo prugu, pa je sva oprema od Beča do Kragujevca došla vozom, a do Užica zaprežnim kolima koja su vukli volovi, tako da je izgledalo kao velika seoba“, prepričava kustos Zagorka Milićević.

„I bi ono što biti ne može – sinu viđelo iz reke“, osvanuli su naslovi po novinama kao proročke reči Tarabića, kada je prvih 1200 lampiona zasjalo na kraljev rodjendan 2. avgusta 1900. godine, uprkos tome što su Ere strahovale od nepoznatog.

„Nije im bilo jasno šta je to struja i kako je moguće da se spoje vatra i voda i da žicom kroz tavan prođu u kuću, a da se kuća ne zapali. Samo najhrabriji su prisustvovali puštanju u rad hidroelektrane“, objašnjava Milićevićka.

Hidrocentrala je radila neprekidno do izgradnje pruge Beograd–Bar, kada su  kamen i zemlja zatrpali jaz 1973. godine, a 1977. proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja. Tačno, sto godina od izgradnje, 2. avgusta 2000. godine kompletno su restaurirani zgrada i postrojenje. Stare Simensove mašine ponovo proizvode struju, a u ovom zdanju danas se nalazi i Muzej tehnike.

Kako je nastala samo četiri godine posle prve hidroelektrane na Nijagari, užička hidroelektrana raritet je za turiste, ali i za Užičane, koji nemaju priliku da je posete po nahođenju, već se moraju najaviti.

„Potrebno je pozvati sat vremena pre dolaska Narodni muzej ili kustosa zaduženog za hidrelektranu, mi ćemo uvek doći i to ne samo radnim danima, već i subotom i nedeljom“, tvrdi kustos Anđela Brković.

Hidrocentralu koja se nalazi podno stare užičke tvrđave i koja je gasne fenjere, plinske i uljane lampe, lojanice i voštane sveće u užičkoj varoši, jos prvih dana 20. veka oterala u zaborav godišnje poseti oko 2000 ljudi.

 

You may also like...