Heroji Kadinjače bez partizanskih obeležja

UŽICE-Povodom 75 godina od osnivanja Užičke republike (24. septembar 1941. godine), slobodne teritorije koja je uspostavljena u Drugom svetskom ratu i čije sedište je bilo u Užicu, Pošta Srbije je pustila u opticaj poštansku marku posvećenu tom jubileju.

Uz staru piramidu, koja je deo Spomen-obeležja Kadinjača, na poštanskoj marki su prikazana trojica muškaraca u radničkim odelima, sa puškama i kapama bez petokraka. Oni bi, kako je objašnjeno, trebalo da simbolizuju borce Radničkog bataljona koji su poginuli u Bici na Kadinjači, 29. novembra 1941. godine.

Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja Užice, ustanove koja brine o Spomen-obeležju Kadinjača, rekao je za Danas da će ta ustanova otpremati kompletnu svoju poštu od 24. septembra, kada je 1941. godine uspostavljena Užička republika, do 29. novembra, kada je iste godine prestala da postoji.

– Korišćenjem marke u tom periodu, želimo simbolično da podsetimo na 67 dana Užičke republike, a bilo bi lepo kada bi to isto uradile i ostale gradske ustanove i institucije – rekao je Gogić i dodao da je Narodni muzej Užicu dobio 1.000 primeraka te marke.

05_postanska_marka_Na pitanje Danasa zbog čega su izbegnuta partizanska obeležja, poput uniformi i crvenih petokraka na kapama heroja Kadinjače, Gogić je uzvratio da „ništa nije izbegnuto“, pa ni ideološka obeležja jer su, kako je dodao „većina boraca Radničkog bataljona bile užičke zanatlije i svega nekoliko komunista“.

– To nema veze sa ideologijom i u tome i jeste poenta. Partizanska obeležja nisu izbegnuta, jer je pet članova Komunističke partije bilo u sastavu Radničkog bataljona, dok su ostali borci bile užičke zanatlije. Nije reč o bežanju od istorijskog nasleđa, već je u pitanju namera da se najčasnije pokaže ko je branio Užice i ko se borio za slobodu, a to su bili radnici, koji su bili obespravljeni tada, a i danas su obespravljeni – kazao je za Danas Gogić.

Kako figure trojice boraca ipak podsećaju na likovna rešenja iz socrealističkog perioda, Gogić je podsetio na to da je za likovno rešenje poštanske marke poslužio plakat radnika koji je, 1941. godine u vreme Užičke republike, uradio Pivo Karamatijević, slikar iz Nove Varoši.

– U to vreme, na taj način su se predstavljali radnici i borci na plakatima. Bilo je i plakata sa porukama neprijatelju i saradnicima okupatora, poput poznatog plakata „Pazi, petokolonaš vreba“ i drugih. Likovno rešenje marke predstavlja modifikovani originalni plakat Piva Karamatijevića, a to su osmislili umetnici koje je angažovala Pošta Srbije i mislim da su svoj deo posla odlično uradili – poručio je Gogić.

Danas

You may also like...