HEROJ NEBA: Major Goran Savić – 1973 – 2012.

ČAJETINA – Danas je dve godine od kada je tragično nastradao major Goran Savić, koji je bio ponos Vojske Srbije. Nastradali major bio je jedan od najcenjenijih pilota srpskog vazduhoplovstva, a kolege kažu da su mu, pored aviona, najveća ljubav u životu bila dva sina.

Pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije major Goran Savić koji je podlegao povredama zadobijenih prilikom pada aviona Lasta u Novoj Pazovi bio je jedan od najcenjenijih pilota u VS.
 Major Goran Savić od oca Mihaila, rođen je 5. decembra 1973. godine u Zenici – Bosna i Hercegovina.U Vojsci Srbije je od 27. septembra 1997. godine, a u Centru za letna ispitivanja TOC-a od 13. jula 2011. godine.
 Savić je oženjen i otac dva sina, a sa porodicom je živeo u Beogradu.
 
major spomenik„Nova Pazova je zahvalna majoru Goranu Saviću na nesebičnom žrtvovanju, jer je svesno ugrozio svoj život da bi spasao druge. To može samo junak!“, istakli su predstavnici ove opštine, a u znak sećanja na Gorana, jedna ulica sada nosi naziv po njemu, kao i ulica u Čajetini. U Banovcima je i jedan vrtić dobio naziv „Major Goran Savić“, a njegova spomen bista nalazi se u Čajetini, gde je žive njegova majka i brat.
 Savić je bio član akro-grupe “Zvezda” s kojom je nastupao širom sveta, a višestruki je dobitnik brojnih evropskih nagrada zbog letova u okviru kojih je pravio akrobacije koje su ostavljale bez daha.
Kolege majora Savića iz TOC-a za njega kažu da je bio pošten čovek, da je voleo da leti i dodaju da su mu, pored aviona, najveća ljubav bila njegova dva sina.
„Bio je poštenjačina! Voleo je da leti i ništa mu teško nije bilo. Pored aviona koji su mu bili pasija, najveća ljubav su mu bila njegova dva sina kojim se ponosio“ – kažu u TOC-u.
 Na Dan državnosti Srbije, 15. februara, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je odlikovao majora Savića zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.
 Major Goran Savić poginuo je 26. septembra 2012. godine, kada se njegov avion Lasta srušio u Novoj Pazovi, dok je njegov kolega Bećagović uspeo da se spasi iskakanjem.
Major Goran Savić nije se katapultirao na vreme jer je pokušavao da izbegne pad na obližnju školu ili vrtić!
Pred spomen bistom u malom parku u Čajetini danas su položili cveće predstavnici Opštine i MZ Čajetina.
Žrtvujući sebe, spasio je druge. Neka mu je večna slava!
Zlatiborpress / ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.