Helpova podrška samozapošljavanju u Prijepolju (video)

PRIJEPOLJE – U okviru projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji“ u Prijepolju su potpisani Ugovori  o donaciji sa 20 korisnika grantova u opremi za započinjanje mikro i malih biznisa . Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj Sida, a sufinansiraju ciljni gradovi i opštine.

Ovo je Helpov treći projektni ciklus podrške samozapošljavanju u Prijepolju, pa je tako sada broj podržanih grantovima u opremi  71 korisnik. Vrednost dela projekta u Prijepolju je 77.662 evra, dok učešće opštine iznosi 3.150 evra. Ukupna vrednost projekta za svih sedam gradova i opština je 776.622 evra.

„Cilj projekta je integracija marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u Srbiji motivisanjem na samozapošljavanje i aktivan pristup tržištu rada kroz radionice, obuke, grantove u opremi i umrežavanje“ istakao je prilikom potpisivanja ugovora Dragomir Spasić šef kancelarije „HELP-a“ u Kraljevu. Među korisnicima koji potpisuju ugovore o donaciji su 2 žene i 18 muškaraca koji će uz pomoć donirane opreme samostalno započeti mikro i male biznise, i to osam u oblasti poljoprivrede, dve zanatske delatnosti, i deset uslužnih.

Među potpisnicima je 55 odsto mlađih od 35 godina. „Za opštinu Prijepolje od velikog značaja je što je uključena u ovaj projetak,čijom  realizaciom će doći do smanjenja broja ne zaposlenih“ kazao je član opštinskog veća Eldin Jejna.

Naredna aktivnost u okviru programa je nabavka opreme , dok je korisnicima preostalo da registruju svoje delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije, obave 10 do 15 časova rada u korist lokalne zajednice,  učestvuju sa 5 odsto za grantove u opremi vrednosti 1.500 evra, odnosno 10 odsto za grantove u opremi vrednosti 2.400 evra.

 

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.