Hajka na vuka – 38. Sabor lovaca na Zlatiboru (VIDEO)

ZLATIBOR – Oko 400 lovaca iz Srbije i Republike Srpske okupilo se na tradicionalnom 38. Saboru lovaca na Zlatiboru. U ranim jutarnjim satima krenuli su u hajku na vuka verujući da će imati sreće i da će vuk biti ustreljen, i da neće ostati samo pusta lovačka priča

Već desetak godina učesnici Sabora nisu uspeli da odstrele vuka. Neki lovci kažu da to i nije ništa posebno, dok drugi tvrde da je iščekivanje na čeki i sam susret čoveka i zveri nešto jedinstveno. Sreten Jovanović do sada je ustrelio 23 vuka i najtrofejniji je lovac Zlatibora, ako ne i bivše Jugoslavije.

„Oko u oko, ja gledam njega, on gleda mene, pa ko koga nadmudri. Samo strpljenje, disciplina, red i mir mogu dovesti do odstrela. Svaka neodgovornost i kretanje mogu sve da pokvare. Jer vuk vidi nas pre nego mi njega“, savet je iskusnog lovca Sretena Jovanovića iz Čajetine.

Među lovcima je sve više žena koje, odrastajući u lovačkim porodicama i slušajući priče dedova, očeva ili braće i same rano spoznaju da lov nije samo odstrel nego mnogo više, a pre svega ljubav prema prirodi.

„Imaju već i lovačka udruženja gde su samo žene tako da smo u tom smislu ravnopravne“, rekla je „Milena Spasić iz LU „Fazan“ iz Lazarevca.

Lovci su stigli i iz susedne Republike Srpske.

„U lovu na vuka bio sam u Republici Srpskoj na više mesta, a ovde sam prvi put. Predeo je prelep, videćemo“, ispričao je Zoran Martić iz LU „Ozren“iz Petrova u Republici Srpskoj koji kaže da mu je ovo veoma lepo iskustvo iako je aktivni lovac već 12 godina.

Organizator lovačkog saborovanja je Lovačko udruženje „Zlatibor“ iz Čajetine koje ima oko 450 članova. Ono gazduje lovištem na području opštine Čajetina, a prvi čovek ovog udruženja kaže da se ne zna tačan broj vukova jer se oni kreću od Mokre gore, preko Zlatibora, Nove Varoši i Zlatara sve do Sjenice.

„Veliki je to prostor na kojem vuk obitava. On je u prolazu, u potrazi za hranom kreće se. Mi ne možemo da kažemo da ih u našem lovištu ima 10, 15 ili 20, ali nam plan gazdovanja dozvoljava da odstrelimo pet vukova godišnje“, objasnio je za portal ZOOMUE Milovan Knežević, predsednik LU „Zlatibor“ iz Čajetine.

Neizostavni deo Sabora je i takmičenje u gađanju pokretnih i nepokretnih meta. Sa ustreljenim vukom ili ne lovci će na ovom saborovanju steći nove prijatelje, iskustva i u sećanje urezati jedno lepo druženje.

You may also like...