Hadži Prodanova pećina pred turistima do kraja godine

IVANJICA – Opština Ivanjica će u avgustu početi uređenje Hadži Prodanove pećine u Rašićima za šta je od Ministarstva turizma Srbije dobila osam miliona dinara, dok će ostatak do 12.834.560 obezbediti iz svog budžeta, navodi se na sajtu opštine.

Projektom uređenja je predviđeno dekorativno osvetljenje pećine hladnom rasvetom, postavljanje pešačkih staza kao i njeno unutrašnje i parterno uređenje, a biće izgrađena zaštitna ograda i suvenirnica u neposrednoj blizini samog ulaza u pećinu.

U prethodnom periodu izgradjen je stepenišni prilaz i potporni zid i rekonstruisana „Adžijina“ crkva na samom ulazu, koja je sagradjena 1909. godine i posvećena Arhangelu Mihailu.

Početak radova koji će trajati tri meseca očekuje se tokom avgusta, a krajem godine očekuje se da bude otvorena za prve posetioce.

Hadži-Prodanova pećina je stanište 25 vrsta pećinskih insekata, koje u svetu, ili nisu poznate ili su retke. Na samom ulazu pronadjeni su fragmenti keramike iz starijeg gvozdenog doba, velika količina kostiju pleistocenskih životinja i šezdesetak predmeta starih oko 40.000 godina. U pitanju su ostaci materijalne kulture neandertalaca, a većina pronađenih alatki je napravljena od kvarca, što je izuzetna retkost u Evropi.

 

You may also like...