Gusle iz Velike Župe (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Gusle su na UNESKO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, a muzički znalci kažu da su one, ne samo muzički već i društveni fenomen 21. veka. U poslednje vreme one su često lep poklon, ali i obavezan detalj skoro svake kuće u Srbiji. Nekada među najboljima u bivšoj Jugoslaviji prijepoljski guslar Branko Nestorović svoje umeće pevanja uz gusle, ali i umeće njihovog stvaranja prenosi na sinove.

Seća se Branko prvih gusala sa mačevima koje je napravio u osmom razredu i uz njih počeo da peva. Želja mu je bila da svira gitaru, ali nije mogao da je priušti pa je napravio gusle. Tako je počelo i već 70 godina duborezom stvara ovaj drevni srpski instrument.

„Ovakve gusle sa orlom dok sam bio u formi ja sam radio za desetak dana“, počinje svoju priču za portal ZooMUE Branko Nestorović, jedan od najboljih narodnih guslara bivše Jugoslavije.

Nestorovići guslari iz Velike Župe
Foto: ZooMUE, gusle i ikone porodice Nestorović

Dobro osušen gorski javor u njegovim rukama postaje pravo umetničko delo. Drvo spremi u jesen, a nakon grube obrade ono je do proleća potpuno spremno za rad. Kaže da ne postoji motiv koji ne može da uradi.

„Radim Svetog Đorđa, manastir Ostrog, neko Filipa Višnjića naruči, neko slvoju slavu, neko Njegoša“, objašnjava Branko šta sve rezbari na guslama.

Branka Nestorovića krasi epitet legende među guslarima, napravio je više od 1000 gusala i kaže da bi mogao pet dana da peva, a da ne ponovi isti stih. Sa čuvenim guslarima punio je sale širom bivše Jugoslavije, a seća se nastupa i pred Josipom Brozom.

„Pedesetogodišnjica dolaska Tita na čelo Saveza komunista se slavilo. Bili su tu još neki umetnici i pesnici i ja i još jedan guslar smo malo otpevali, a on je sedeo u prvom redu sa Edvardom Kardeljom“, priseća se Branko kroz osmeh kada je kao dvadesetpetogodišnjak nastupao pred Titom.

Gusle  kao suvenir sve češće putuju u Kanadu, Ameriku, Australiju, a jedne su i u vlasništvu prvog čoveka Rusije.

„Jedne su kod Vladimira Putina njemu je to dao Naftagas, Šešelj je jedne uručio potpredsedniku ruske Dume, a i Tomislav Nikolić ima moje gusle“, priča Branko koji je sa Kostom Plakalovićem, Boškom Vujačićem i mnogim drugim guslarima obišao celu Jugoslaviju i osvojio brojna priznanja.

Mnogo je toga kaže uradio u životu, stigle su ga godine, ponestaje mu snage, ali zanat ostavlja u sigurnim rukama sinova Vladimira i Nikolе. U prijepoljskom kraju oni su jedini koji se bave izradom gusala.

„Ranije je bilo neko drugo vreme, nisu se toliko gusle ni tražile, ali sada zahvaljujući internetu sve je više posla“, kaže Vladimir Nestorović koji je tajne zanata izrade gusala i ikona od malena učio od oca.

Gusle i ikone porodice Nestorović
Foto: ZooMUE, porodica Nestorović

Vladimir kaže da ga duborez opušta i trudi se da ispoštuje želje kupaca.

„Nekada kupci traže da nema previše duboreza, ali da gusle odišu nekom starinom i da izgledaju što staromodnije“, kaže Vladimir.

U poslednje vreme sve ređe, ali se desi da glava porodice Branko Nestorović zapeva uz gusle tek da ga želja mine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.