Grnčarija neolita u StaParku (VIDEO)

UŽICE – Nedavno otvoreni neolitski park u blizini Užica teži da se potvrdi kao edukativni centar pre svega za najmlađe posetioce. U skladu s tim, organizovana je i prva radionica za decu, inspirisana rukotvorinama od gline iz doba neolita.

Grnčarija u neolitu tema je koja je poslužila kao osnova prve radionice organizovane u StaParku. Posebnost grnčarije ovog perioda praistorije ogleda se u samom načinu rada sa glinom.

„Deci je uvek posebno zanimljiv rad sa glinom, a u neolitu je posebnost to što se tada prvi put pojavila keramika. Nije bilo grnčarskog točka, već se radilo iz ruke“, kaže Ana Lazić, primenjena umetnica, koja je rukovodila radionicom.

Čelnici neolitskog parka smatraju da će nizom sličnih radionica uspeti u nameri da od StaParka stvore obrazovno-turistički centar, kao deo celine koju čine Staparska banja i klusura Đetinje.

„Skoro svakog vikenda ćemo organizovati neki sadržaj. Osim obrade gline, biće tu radionica za male arheologe, kao i raionice inspirisane neolitskom kuhinjom i oružjem i oruđem iz tog perioda“, kaže Snežana Milisavljević, menadžer StaParka.

Prema najavama, od naredne godine StaPark će organizovati i međunarodne kolonije umetnika i arheologa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.