Grejanje u Užicu od 1. januara skuplje 17,9 odsto (VIDEO)

UŽICE – Korisnici daljinskog grejanja u Užicu, januarske račune za grejanje će dobiti uvećane za 17,8 odsto, odnosno, za oko 20 dinara.

Direktor Gradske toplane Branko Filipović, kaže da su oni još u septembru podneli zahtev Gradskom veću za povećanje cena, po metologiji usklađivanja cena u skladu sa Zakonom o energetici. Ovo uvećanje za prosečan stan u Užicu iznosi oko hiljadu dinara povećanja računa na mesečnom računu, objašnjava Filipović.

“Složićemo se da to uopšte nije malo, ali je ovo trebalo da se desi pre godinu dana. U sred smo energetske krize i svedoci smo da se svakodnevno menjanju cene energenata. Sagledavajći naše bilanse vidi se da više od 74 odsto naših rashoda ide za energente, a tome je doprinelo povećanje rashoda za mazut preko 40 odsto, gas preko deset, pelet 30, za struju su gotovo sto odsto povećani rashodi. Najavljeno je od januara dodatno poskupljenje i gasa i struje i zato je ovo bio iznuđen potez, kako bi smo održali kvalitet grejanja i ne bi ugrozili grejnu sezonu. Čekali smo poslednji moment i prvi udar na sebe su primili toplana i grad i ovo nije moglo da se izdrži, pa smo morali da izađemo sa ovim zahtevom. Čekali smo i da se donese Uredba o zaštićenom kupcu, gde država staje iza naših platežno najugroženijih građana, da u tom delu doprinese i olakša ono što će se desiti u budućnosti, jer energija definitinvo, neće biti jeftina,” kaže Filipović.

Filipovć dodaje da je ovo poskupljenje dovoljno da se grejna sezona odvija bez problema, jer su najavljena poskupljenja struje i gasa uračunata u ovu cenu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.