Grejanje u Novoj Varoši skuplje za 10 odsto

NOVA VAROŠ – Domaćinstva priključena na sistem daljinskog grejanja u Novoj Varoši od sada će plaćati deset odsto više mesečne troškove grejanja, dok su za pravna lica ti troškovi povećani za 25 odsto.

Foto: A.Rovčanin

Direktor preduzeća „ Energija Zlatar” d.o.o. Zoran Đokić naglasio je neophodnost promene cene grejanja, kako bi preduzeće zaduženo za daljinsko grejanje poslovalo bez gubitaka.

„Četiri toplane na mazut i dve na pelet greju oko 21 hiljadu kvadrata u posedu pravnih lica i oko 28 hiljada kvadrata domaćinstava fizičkih lica. Prethodna cena bila je 96,8 dinara po kvadratu za fizička i 145,2 dinara za pravna lica. Sada je cena za fizička lica 106,48 i 181,50 dinara za pravna. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da poslujemo na nuli. Oko 83 miliona dinara dajemo za energente, a prihod je blizu 78 miliona, znači šest miliona samo u gubitku za to, ne računajući održavanje i plate radnicima. Neodrživo je bilo poslovati po starim cenama” – rekao je za GZS Đokić.

Zoran Đokić direktor preduzeća “Energija Zlatar” doo, foto: A.Rovčanin

Na sistem daljinskog grejanja u Novoj Varoši priključeno je skoro 25 odsto građana. Što se tiče poskupljenja za pravna lica, to se u 97 odsto slučajeva odnosi na javna preduzeća i ustanove, dok se svega tri procenta odnosi na privrednike.

Predsednik opštine Radosav Vasiljević kaže da je lokalna kasa dovoljno stabilna da podnese ovaj udar na budžet.

Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš, foto: A.Rovčanin

– Mi smo imali decidno izračunate potrebe preduzeća Zlatar zbog poskupljena energenata. Кada smo sve parametre stavili na sto videli smo da moramo da povećamo cenu. Oko 25 procenata građana je priključeno na sistem daljinskog grejanja, ali i ostali građani, koji plaćaju energente iz svog džepa,osećaju poskupljenje goriva za grejanje, i za njih je grejanje poskupelo. A, najveći teret snosiće lokalna samouprava, jer ćemo grejanje plaćati 25 posto više za naše javne institucije” – kazao je Vasiljević, dodajući da je ovo prvo poskupljenje grejanja od 2015. godine, dok su energenti od tada višestruko poskupeli.

PP Media i GZS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.