Gran-pri za „250 stepenika“ (VIDEO)

ZLATIBOR – Srpski dokumentarni film „250 stepenika“ scenariste Vladimira Pajića i reditelja Vladimira Kurćubića  proglašen je za najbolji film 7. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru.

Film je posvećen jugoslovenskoj juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji koja je, predvođena trenerom Svetislavom Pešićem, osvojila titulu prvaka sveta 1987. godine u Bormiju.

„I uzbuđeni smo i ponosni, pre svega na sjajnu ekipu koja je radila film. Zaista je bilo jako teško, ali uspeli smo da snimimo za mesec dana. Zahvalan sam Svetislavu Pešiću koji je bio slobodan da nam se posveti i pomogne, ali i Užičanima reditelju Vladimiru Kurćubiću i direktoru fotografije Pavlu Iliću bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće. Film je dobio jedan lep život, ovo je kruna svega što smo radili“, rekao je Pajić prilikom dodele nagrade.

Nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu tročlani žiri dodelio je srpskom dokumentarnom ostvarenju „Saša Đorđević – pobednik ostaje“ reditelja Nemanje Ćeranića, a nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu srpskom dokumentarnom filmu „Žoc – čovek odluke“ režisera Ivice Vidanovića.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je kineskom kratkom dokumentarnom filmu „Vožnja po oblacima“, dok je nagrada „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju uručena belgijskom režiseru Sinu Verstejhu za ostvarenje „Junior“.

Najbolji igrani film je ruski „Led“ autora Olega Trofima, a kratkometražni dokumentarni film je srpski “ Visokoletač“ reditelja Miloša Petričića.

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripala je francusko-ruandskom filmu „Fudbal Ruanda: polja sećanja“ autora Fransoa Gzavijea Detona i Mari Toms-Penet.

Posebna nagrada dodeljena je gradu Subotici za izuzetan doprinos razvoju sporta i nagrada Heroina sporta i života košarkašici Nataši Kovačević.

You may also like...