Gran pri školskoj produkciji iz Ravni

RAVNI-Kratki igrani film „Današnja omladina“ u produkciji Radrenis filma osvojio je  najviše priznanje na 4. Nacionalnm dečijem festivalu video klipova „Kidikem“ za kratki igrani film „Današnja omladina“, a nagrada je najbolji mogući način i da se proslavi deseti rođendan ove male i kreativne produkcije iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Ravni.

Od kada je, deceniju unazad, nastavnik istorije Miloš Racić počeo da razvija i ovaj vid kreativnog načina obrazovanja uz redovnu nastavu, produkcija Radrenis filma snimila je više od sto kratkih filmova, a u Ravni su, kao i ovaj put, pristizale ne samo pohvale za mlade entuzijaste, već i brojne nagrade.

 Nagrada Gran pri „Zlatni kadar“  filmu „Današnja omladina“ školskoj produkciji iz Ravani uručena  je na završnoj večeri   4. Kidkema u Dečijem kulturnom centra Beograda u subotu, 2. marta, a u ime ekipe priznanje je primio nastavnik Racić. Nagrada sadrži diplomu, medalju i Tesla mobilni telefon koji će ovim skromnim filmadžijama dobro doći kao dodatno sredstvo za snimanje nekih budućih, praksa je pokazala, uspešnih, kratkih filmova. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji radova pristiglih po konkursu 4. Kidikema, iako tehnički skromno urađen, fim „Današnja omladina“, po mišljenju žirija na čijem čelu je bio poznati reditelj Nikola Majdak, izdvojio se iz konkurencije idejom i temom „priče“. Cilј festivala je da se kod dece kroz umetničku praksu pokrene humana i kreativna strana u primeni tehnologije, što ekipa iz Ravni, dokazano nagradom, radi najbolje u Srbiji.

Film je realizovala grupa učenika iz različitih odeljenja OŠ „Đura Jakšić“, a autorstvo pripada svima budući da su i scenario i režija, uz mentorstvo nastavnika, zajedičko delo. Uloge u filmu tumače Miloš Starčević, Ivan Milovanović, Nikola Cicvarić i Marko Starčević. Film na vrlo duhovit način govori o različitosti i nerazumevanju generacija, o jazu između roditelјa i dece. Sniman je u januaru ove godine u dvorištu i prostorijama škole.

Pored, oko sto kratkih filmova, tokom decenije postojanja Radrenis film snimio je i jedan dugometražni film, a istorija ove male školske produkcije pamti i organizaciju festivala kao i izdavaštvo, budući da su jedno vreme imali svoj filmski magazin.

Pasaž

 

You may also like...