Gradski Saveti razmotrili problem zagađenja vazduha

UŽICE – Zakonska obaveza jedinica lokalnih samouprava je revizija Plana kvaliteta vazduha, kao i Kratkoročnog plana zaštite kvaliteta vazduha.Sastanak četiri Saveta grada Užica je prvi korak u definisanju mera koje je neophodno sprovesti, ne samo u okviru izmena ovih dokumenata, već i za definisanje jasnih aktivnosti svih resora lokalne samouprave, koje je neophodno sprovoditi u cilju postizanja dobrog kvaliteta vazduha.

Prema rečima gradonačelnice Užica, Jelene Raković Radivojević, unapređenje kvaliteta vazduha jedan je od ključnih prioriteta, a revizija planskih dokumenata za upravljanje kvalitetom vazduha jedan od preduslova za uspešno rešavanje ovog kompleksnog problema.

“Kvalitet vazduha u Gradu Užicu prati se više od 30 godina i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu preduzela veliki broj mera i aktivnosti sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha. Pored gasifikacije i konverzije javnih kotlarnica već osam godina uspešno sprovodimo i projekat za smanjenje zagađenja poreklom iz individualnih izvora, kroz sufinasiranje projekata zamene ložnih uređaja i energetsku sanaciju objekata. Grad Užice je prepoznao i kategoriju socijalno ugroženih domaćinstava i za njih priremio poseban program nabavke ložnih uređaja sa oznakom eko dizajna. Za ove projekte do sada je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike izdvojeno preko 260 miliona dinara i sufinasirana neka od mera na više od 2700 objekata”, zaključila je gradonačelnica.

Zagađenje vazduha
Foto: ZooMUE

Samu reviziju Plana kvaliteta vazduha grad će odraditi u saradnji sa UNDP u okviru podrške gradovima i opštinama za unapređenje planova kvaliteta vazduha. Ipak, kako je istakla gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić najpre se moraju prepoznati problemi koji će se u narednom periodu rešavati.

“Zeleni savet, Štab za vanredne situacije, Savet za bezbednost saobraćaja i Savet za zdravlje grada Užica prema osnivačkom aktu svojim delovanjem imaju značajnu ulogu u zaštiti životne sredine, a pravovremenim i dobro odabranim aktivnostima adekvatno mogu i treba da kreiraju mere koje će u budućem periodu doprineti rešavanju najvećeg problema grada Užica, a koji se odnosi na kvalitet vazduha. Rešenja, koje ova savetodavna tela budu predložila će se odnositi na unapređenje delovanja lokalne samouprave u cilju zaštite zdravlja i to najviše kroz prevenciju i eliminaciju uzroka zagađenja vazduha”.

Prekomerno aerozagađenje u Užicu
Foto:ZooMUE

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Svetlana Drakul, predočila je i da se neophodnost revizije Kratkoročnog akcionog plana zaštite kvaliteta vazduha ogleda i u činjenci da je postojeći usvojen još 2015. godine.

Prema njenim rečima, da bi se doneo što kvalitetniji dokument neophodno je da učešće u njegovoj izradi uzmu sva stručna i savetodavna tela grada Užica, uz obavezno uključivanje javnosti, građana i organizacija civilnih društava. Skrenula je pažnju i na usvojen krovni dokument u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha u Republici Srbiji – Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period 2022-2030. godina sa akcionim planom, a koji je za grad Užice pored opštih politika i mera za smanjenje zagađenja vazduha predvideo i specifične mere.

Na izradi ovih važnih planskih dokumenata intezivno će se raditi u narednom periodu, a jedna od konkretnih aktivnosti koju naši sugrađani mogu da očekuju u najskorije vreme je postavljanje urbanih foto-bioreaktora (“Tečnog drveta”).

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.