Građevinski materijal završio u užičkoj reci ali se, navodno, ne zna ko je to uradio

UŽICE-Ispuštanje građevinskog materijala u reku Đetinju u centru Užica uzrok je promene boje rečne vode, što se dogodilo u dva navrata – 11. i 17. oktobra ove godine. Međutim, nadležni ne saopštavaju ko je to uradio, jer tvrde da za to nemaju dokaza, pa je neizvesno da li će protiv odgovornih biti pokrenuti bilo kakvi postupci.

Danas nezvanično saznaje da građevinski materijal, koji je ispušten u reku kroz kanalizacionu mrežu, potiče sa gradilišta stambeno-poslovnog kompleksa na Plaži, kao i sa gradilišta zgrade u Ulici Užičke republike, ali i sa drugih lokacija od naselja Koštica do centra grada na kojima su se odvijali zanatski radovi manjeg obima.

foto.Dragan Despotović

Po nalogu Grada, a nakon odijuma u javnosti, Zavod za zaštitu javnog zdravlja Užice je obavio fizičko-hemijsku analizu i utvrdio da su u reci, 17. oktobra, bile povećane koncentracije kalcijuma i aluminijuma.

„To ukazuje da je u reku, najverovatnije, ispušten građevinski materijal. Raspitivala sam se kod proizvođaća boja i tehlologa, ali oni nisu mogli da tvrde da je prisustvo aluminijuma posledica ispuštanja fasadnih boja i boja za krečenje“, rekla je za Danas doktorka Olivera Janjić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

U analizi Zavoda je navedeno da je koncentracija kiseonika bila dobra, zbog čega se, dodaje naša sagovornica, nije dogodilo uginuće ribe.

„Bez obzira na sve, nije dobro za reku i njen živi svet da se dešavaju takve situacije. Mora se voditi računa o reci i kontrolisati šta se u nju ispušta“,  proručila je Janjić.

U Gradskoj upravi za za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju kažu da im je izveštaj Zavoda dostavljen, ali da ne mogu da saopšte ko je ispustio građevinski materijal u Đetinju, jer to nije utvrđeno, kako su rekli „neposrednim opažanjem“, odnosno ne mogu da dokažu ko je to uradio.

Zoran Militarov, načelnik te Uprave kaže za Danas da gradska komunalna inspekcija nema nadležnisti nad vodotokovima prvog reda, niti je u nadležnosti grada da podnosi prijave za tu vrstu vodotokova, već je za to zadužena Republička inspekcija za zaštitu životne sredine.

„Mi smo već preduzeli mere, tako što smo obišli i upozorili sve one koji izvode građevinske i zanatske radove na tom području da budu oprezniji i da poštuju  zakone“, kazao je Militarov na pitanje Danasa šta će preduzeti gradska inspekcija tim povodom.

On je objasnio da „za eventulane kazne morau da postoje negativne posledice koje su predviđene zakonom, poput poput pomora ribe, što se“, istakao je, „na sreću nije dogodilo“.

Ljiljana Rujević, republička inspektorka za zaštitu životne sredine, na pitanje Danasa da li će ta inspekcija podneti prijavu protiv bilo koga, kratko je kazala  da ona nema ovlašćenje Ministarstva za zaštitu životne sredine da govori za medije.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.