Građani Užica uključeni u kreiranje budžeta (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice kao lokalna samouprava godinama unazad neguje dobru praksu kvalitetnih javnih rasprava i uključivanja građana u kreiranje javnih politika i definisanje budžeta. To je gradskom rukovdstvu veoma važno, kaže član Gradskog veća za budžet i finansije, Miodrag Petković. Budžet se pravi na bazi realnih pokazatelja, jer samo što realnije planiranje može dovesti do najkvalitetnijeg budžetiranja i trošenja sredstava.

“Važno nam je, posebno u delu trošenja sredstava, da čujemo i stavove i mišljenje građana. Sa jedne strane mi kada projektujemo budžet za jednu godinu, imamo dobar deo sredtsvaa koji je praktično rezervisan za sve one zakonski definisane nadležnosti koje kao lokalna samopurava imamo i koje moramo da finansiramo, jer su to praktično usluge prema građanima. Moramo da izdvajamo sredstva za ono što se zove javni sektor, za zarade, sva stvari koje se podrazumevaju, ali imamo i slobodan deo novčanih sredstava koja služe za investicije. Mi kao lokalna samouprava imao sve veći manevarski prostor kada je o investicijama reč. One se planiraju na bazi projektne dokumentacije i strateških dokumenata koji postoje u gradu, a koji su važni za našu zajednicu. Zato je važno da se građani uključe bilo kroz javne rasprave, ankete ili konsultativne sastanke”, kaže Petković.

Ono što Užice posebno izdvaja kao lokalnu sampoupravu je težnja što većeg participativnog dela budžeta, da građani direktno utiču na trošenje budžeta. Kada se planira budžet najpre se određuju prihodi, a potom rashodi, pre svega oni koji su zakonski definisani. Ali je veoma važno da se čuju stavovi građana, šta su njihovi predlozi da se radi, odnosno, šta su zapravo njihovi prioriteti.

“Mi to radimo putem javnih rasprava na kojima prisustvuju građani, jer su one maksimlano transparentne, uz učešće medija, uz pozivanje javnosti, objavljivanje Nacrta predloga budžeta, uz mogućnost davanja sugestija na samim sastancima i konsultativnim sastancima, zatim na javnim raspravama, ali i preko upućivanja predloga preko gradskog sajta ili klasičnom poštom. Takođe, važno nam je uključivanje građana u okviru participativnog dela, u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva  “Udružimo se” koji mi sporvodimo,  a u okviru kog građani iz tog dela budžeta predlažu projekte koji će se se realizovati u njihovmo neposrednom okruženju.”

U mesnim zajednicama shvatili su važnost zajedničkog odlučivanja u trošenju novca, ali i kreiranja budžeta, upravo kroz program “Udružimo se”. Jedna od tih mesnih zajednica je Lunovo selo.

“Okupili smo se oko ideje uređenja administrativnog centra sela, pre svega na školskom igralištu i prostora parka oko škole. Sredstva smo iskoristili za postavljanje ograde oko školskog igrališta, postavljanje mobilijara, odnosno novih koševa i klupica oko igrališta. Postavili smo i nove klupice za odmor u parku. Iskoristili smo sredstva i za renoviranje javne česme u adaministrativnom centru sela, koja nije renovirana od 1973.godine. Mi smo iskoristili maksimalan iznos sredstava koji je bio određen programom”, kaže Milovan Milić, predsednik Saveta Mesne zajednice Lunovo selo.

Teško je građane zainteresovati za proces budžetiranja, ali Užice uvek ide korak, dva  ispred ostalih gradova u Srbiji. Protekle godine  rađena je masovna anketa prilikom planiranja budžeta, u kojoj je učestvovalo oko hiljadu građana.

“Pored toga, imali smo posebnu anketu za mlade u našim srednjim školama, u kojoj je učestvovalo više od 2.800 mladih.  To su one generacije koje dolaze, koje će biti poreski obveznici i učestvovati u kreiranju javnih politika, biti donosioci odluka u narednom periodu. BIlo nam je vrlo važno da njih animiramo i čujemo njihove stavove, jer nam je svima cilj da što više mladih ostane u našem gradu.”

U gradskoj upravi svesni su odlaska mladih u veće gradske centre i inostranstvo, ali kako kažu stalo im je da ih zadrže ili da ih nakon školovanja vrate u grad. Njihovo učešće u planiranju budžeta je veoma značajno, jer smatraju da će njihovi stavovi i mišljenje, doprineti stvaranju okvira za kvalitetniji život u Užicu.

Projekat “Odgovorne  lokalne  finansije  i  uključivanje  građana” podržava Švajcarska vlada, a sprovodi Helvetas Swiss Interooperation

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.