Građani u službi čistog vazduha (VIDEO)

UŽICE – Oko 75 odsto domaćinstava u Užicu koristi ekološki prihvatljive energente za grejanje, ali samo 30 odsto njih je energetski efikasno i ogrev nabavlja na vreme, pokazala je Studija koju je uradila i javnosti prezentovala Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma “Omorika”. Studija je urađena u okviru projekta “Građani u službi čistog vazduha” u  saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i EU.

Prema rečima Đorđa Marića konsultanta na projektu i autora studije, rezultati pokazuju da se građanima i dalje mora raditi.

“Kada uporedimo stanje u gradu Užicu u odnosu na 2016/17. godinu, a nakon svih kampanja i subvencija prema građanima koji koriste ogrevno drvo, vidimo da je energetska efikasnost i efikasnost nabavke ogreva napredovala, međutim kvalitet vazduha i dalje nije dobar. Ono što bismo želeli da istaknemo je da 75 posto domaćinstava u Užicu koristi ekološki prihvatljivo gorivo, ali samo 30 posto je energetski efikasno, odnosno samo 30 posto nabavi ogrevno drvo na vreme. Studija je pokazala i da starost ložnih uređaja na drvo nije na zavidnom nivou, pa smo predložili loklanoj samoupravi da se u budućim merama prema građanima što više fokusiraju na ložne uređaje”.

Marić objašnjava da se u odnosu na pre pet  godina beleži stagnacija u starosti ložnih uređaja na drvo.

“Satagnacija se odnosi uglavnom na same urađeje. Kod izolacije smo napredovali, kod nabavke goriva napredujemo, jer sve veći broj ljudi nabavlja drvo na vreme. Međutim, kada su u pitanju uređkaji tu je stagnacija očigledna. Oni koji imaju novca prelaze na gas ili pelet, odnosno na kvalitetnija goriva, koja zahtevaju skuplje kotolove, ali oni koji nemaju novac za to moraju da se zadže na postojećim kotlovima i gorivima i tu beležimo najveću stagnaciju,“ objašnjava Marić.

Da ložni uređaji jesu u fokusu mera koje realizuje grad pokazuje podatak da se od oko 2 300 mera energetske efikasnosti koje su realizovane od 2015. godine do danas čak polovina odnosi na zamenu ložnih uređaja. Kako je istakla gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić ova studija veoma je dragocena.

“Svi rezultati studije urađene na uzorku od 447 domaćinstava nama su od velikog zanačaja, jer će i to na neki način uticati na kreiranje mera koje ćemo relaizovati u narednom periodu. Naročito je značajno u danima kada obeležavamo Evropsku nedelju lokalne demokratije da ova studija dolazi od organizacije civilnog društva. Zbog toga želim da pozovem i ostale organizacije i udruženja koji se bave zaštitom životne sredine da rešavanju problema zagađenja vazduha pristupe na sličan način.”

Ona podseća da je grad od ove godine krenuo i sa merama koje se odnose na korišćenje obnovljivih izvora energije, što je takođe veoma bitno u vremenu energetske krize koja nas očekuje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.