Grad Užice:Nama nije upućen nikakav zahtev za izgradnju MHE

UŽICE-Radovi na adaptaciji zatvaračnice i ispusta za garantovani biološki minimum na brani „Vrutci“ izvedeni su kroz plan investicionog održavanja koje JVP „Srbijavode“ sprovodi kroz godišnji program održavanja brana i inovacija sistema bitnih za normalno funkcionisanje objekta, prvenstveno za potrebe vodosnabdevanja i navodnjavanja, oplemenjivanja voda u malovodnom periodu, protivpožarnoj zaštiti, odbrani od poplava, pa tek onda iskorišćenju hidroenergetskog potencijala,navodi se u saopštenju gradskog rukovodstva Užica povodom informacija o eventualnoj ugroženosti vodosnabdevanja građana Užica zbog radova na brani hidroakumulacije „Vrutci“ .

„Ovi radovi izvedeni su po projektu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ koji je ujedno i projektant kompletnog sistema vodosnabdevanja grada Užica.

gradska kuca
foto.zoomue

Radovima na zatvaračnici temeljnog ispusta T1, stiče se uslov da se objekat MHE „Vrutci“ odvoji sa sistema sirove vode kojim se vrši snabdevanje fabrike vode za potrebe vodosnabdevanja grada Užica. Takođe, podiže se na viši nivo kontrola zahvatanja vode potrebne za rad MHE koje će sada automatski biti kontolisano iz komandne sobe na brani kojom upravlja JKP „Vodovod“ Užice.

Za izvođenje ovih radova JVP „Srbijavode“ nije podnelo zahtev za ishodovanje građevinske dozvole jer se radi o radovima koji se realizuju kroz investiciono održavanje, izvode se na objektu koji je na kat.parceli vodnog zemljišta i za koji već postoji izdata Građ.dozvola 07 broj 351-439/82 od 13.10.1982. godine na koju se Investitor nadovezuje, shodno radovima koje izvodi.

Radovi su završeni prošle godine u predviđenom roku.

Zapisnikom vodne inspekcije br. 270-325-0430/2019-07 od 23.12.2019. godine, korisniku MHE „Vrutci“ je naloženo da postupi po vodnoj dozvoli br.158 i otkloni nedostatke koje je inspekcija utvrdila.

Neophodno je da se korisnik MHE „Vrutci“, odvoji sa sistema sirove vode kojim se vrši snabdevanje fabrike vode za potrebe vodosnabdevanja grada Užica. Sadašnji način zahvatanja vode za potrebe rada MHE, je neprihvatljiv, jer se za potrebe vodosnabdevanja iz akumulacije zahvataju u datom trenutku najkvalitetnije vode, koje ujedno preko račve idu i za potrebe rada MHE.

budyet

Pošto uslovi iz prethodne vodne dozvole nisu ispunjeni, JVP „Srbijavode“ je donelo Rešenje o odbijanju novog zahteva korisnika MHE „Vrutci“ za izdavanje vodne dozvole za rad, tako da od 2019. godine MHE nije u funkciji.

Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove grada Užica nije upućen nikakav zahtev niti je ova uprava izdala bilo kakav dokument koji se tiče izgradnje nove MHE na teritoriji grada Užica pa ni na području hidroakumulacije „Vrutci“.
Odgovorno tvrdimo da vodosnabdevanje građana Užica ni jednog trenutka nije bilo ugroženo i tako će ostati i u budućnosti“,navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.