Grad Užice laureat nagrade zaštitnika građana i SKGO

UŽICE-Grad Užice je ovogodišnji laureat nagrade koju zaštitnik građana u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština – Savezom gradova i opština Srbije, sedmu godinu zaredom dodeljuje gradovima i opštinama koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju. Priznanje u vidu plakete Slobodanu Grbiću ,članu Gradskog veća uručio je zamenik zaštitnika građana Slobodan Tomić.

Foto.grad Užice

Zamenik zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Slobodan Tomić izjavio je da ta institucija već sedmu godinu sprovodi javni poziv sa željom da podstakne i oda priznanje onim jedinicama lokalne samouprave koje su u svojoj sredini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

“Svi nagrađeni gradovi i opštine su sprovodili aktivnosti kako bi svojim građanima i građankama obezbedili pristupačno okruženje. Zato ih pozivamo na kontinuirani i planski nastavak aktivnosti, kako bi objekti, informacije i usluge bile dostupne osobama sa invaliditetom, ali i deci, starijima sa smanjenom pokretljivošću, kao i ostalim osetljivim grupama za koje je pristupačnost od posebnog značaja”, naglasio je Tomić.

Grad Užice je dobitnik nagrade za unapređenje pristupačnosti u oblasti javnog prevoza, za inicijativu inovacije u javnom prevozu ,uvođenje savremenih niskopodnih vozila i informacijsko prilagođavanje stajališta.

Foto.grad Užice

Kako je ovom prilikom istakao Slobodan Grbić, član Gradskog veća prilagođavanje vozila javnog prevoza osobama sa invaliditetom samo je deo mera i aktivnosti koje se u Užicu realizuju sa ciljem unapređenja njihovog položaja. On je podsetio da se intezivno radilo na izgradnji prilaznih rampi i liftova gradskim ustanovama i ustanovama kulture, taktilnih staza, zvučne semaforske signalizacije, ali i proširenju obima usluga koje pruža Gradski centar za usuge socijalne zaštite.

Zamenik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština Marko Tomašević je istakao je da nagrađeni gradovi i opštine služe drugima kao primer, što i jeste jedan od ciljeva da se preko najbolje prakse promoviše unapređenje svih oblika pristupačnosti.

Posebno je naglasio da je podrška sa nacionalnog nivoa, kroz različite programe i modele finansiranja, veoma važna kako bi se realizovale mnogi lokalni projekti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.