Grad pronašao prostor za keramiku Zlakusa (video)

UŽICE-Grad Užice opredelio se da posle 20 godina obezbedi prostor za stalnu izložbu radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa.Kako je za ZOOMUE izjavio zamenik gradonačelnika Vidoje Drndarević uradiće se adaptacija i nadogradnja sprata stare streljane u okviru GKC-a.

 

“Po prvi put radimo nešto konkretno za rešavanje ovog dugogodišnjeg problema.Kada se uradi urbanistički projekat I planska dokumentacija sredstva ćemo obezbediti iz budžeta,a konkurisaćemo I kod međunarodnih fondova”,rekao je Drndarević za ZOOMUE.

 

Autor projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić ističe da je u proteklih 20 godina 320 umetnika iz celog sveta na koloniji izradilo preko hiljadu radova umetničke keramike,koji su trenutno smešteni delom u njenom ateljeu,u Potpećkoj pećini kao izložbenom prostoru,kao i u Gradskom kulturnom centru u neadekvatnim uslovima.

“Deo radova uništen je zbog prokišnjavanja dela krova koji je urušen u staroj streljani.Dvadeset godina je uloženo u koloniju koja je uspela da obnovi stari grnčarski zanat koji je bio u odumiranju u Zlakusi,kao I da afirmiše naš kraj u celom svetu.Nisam mogla sve te godine da shvatim da ljudi u Užicu ne mogu da pronađu adekvatan proctor za skladištenje I izlaganje tih radova.Nadam se da će sadašnja ideja grada biti ,za razliku od mnogih do sada,biti realizovana”,izjavila je Bunardžićeva za ZOOMUE.

 

Ona  ističe da već odavno ima ideju osnivanja svojevrsnog Muzeja moderne keramike.

“Otvaranje stalnog izložbenog prostora radova nastalih na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi doprinelo bi se razvoju kulturnog turizma Užica,a zaposlili bi se i mladi umetnici koji bi radili kao kustosi i brinuli o postavci“,naglašava Bunardžićeva.

 

Akademski vajar Milovan Dagović ,učesnik kolonije istakao je da je sadašnji  način skladištenja radova nepoštovanje umetnika.

“Ti radovi nisu nastali da bi bili u nekom  ćošku,koji je nastao nebrigom grada I države.U stvaranje svakog umetničkog dela uložen je novac,znanje I zvanje .Kada vidim kako se društvo odnosi prema tome kao umetnik osećam se jako loše”,kaže Dagović za ZOOMUE.

 

Međunarodnu koloniju umetničke keramike Zlakusa već 20 godina sufinansira i  Ministarstvo kulture ,koje nalaže da se čuva kolekcija radova nastala na ovoj koloniji.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.